×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

TUIA

Articole

Forma conică, cu ramuri scurte și dese, cu numeroși lăstari, cu ramificare aplatizată. Frunzele sunt solziforme, de culoare verde pe timpul perioadei de vegetație, iar pe timpul iernii capătă o nuanță bronz. Conurile sunt mici (8 mm) de culoare brun-deschis. Poate atinge înălțimea de 10-12 m și diametru de 2-4 m, un ritm de creștere lent și se dezvoltă bine în plin soare și în semiumbră. Rezistă bine la ger, preferă soluri revene, bine drenate și calcaroase. Nu suportă excesul de umiditate din sol, suportă bine tunderea.

Tuia (Thuja) – cunoscută și ca ‘Arborele vieții’ – este o plantă cu nenumarate proprietăți benefice și o sursă excelentă de fitocomplexi pentru tratament din plantemai multe probleme de sănătate. Cu toate că o știm precum o plantă ornamentală, proprietățile sale medicinale o transformă într-un veritabil leac. Tincturile, uleiul esențial sau cremele pe bază de tuia se regăsesc de mulți ani pe listele preparatelor alternative pentru uz extern.

Tuia conține ulei esențial, flavonoide, catehine, vitamina C. La nivel vaginal, studiile au arătat că tuia calmează iritaţiile şi contractă vasele de sânge dilatate în cazurile însoţite de inflamaţii, are proprietăţi tonice şi restabileşte vitalitatea ţesuturilor atrofiate. S-a demonstrat și efectul antifungic a speciei de tuia, responsabili de aceste efecte sunt comuşii: α-, β-tuiona, fencona, cu activitate pe tulpinile de Candida albicans.

S-au studiat câteva extracte vegetale, printre care şi cel de tuia şi s-a arătat că la aplicarea topică au proprietăţi cicatrizante. Caracteristica comună a acestor plante este că toate produc compuşi flavonoidici cu structură fenolică.

Extractul de mlădițe de tuia se găsește în produsul Ginosept ovule vaginale, dispozitiv medical, formulă complexă din plante, care se formează un strat protector pe mucoasa vaginală, care împiedică colonizarea cu patogeni. Astfel, produsul ajută la reducerea disconfortului şi accelerarea refacerii mucoasei vaginale afectate, evitându-se infecţiile cauzate de microorganismele potenţial patogene care provoacă inflamaţii genitale, leucoree, candidoză.

Bibliografie

Felter HW. A TREATlSE ON Thuja Occidentalis. Drug Treatise, Number I. Issued by LLOYD BROTHERS, Cincinnati, Ohio. COPYRIGHT, 1904

Tsiri D, Graikou K, Pobłocka-Olech L, Krauze-Baranowska M, Spyropoulos C,  Chinou I. Chemosystematic Value of the Essential Oil Composition of Thuja species Cultivated in Poland—Antimicrobial Activity. Molecules 2009, 14, 4707-4715.

Hsu S. Green tea and the skin. J Am Acad Dermatol. 2005 Jun;52(6):1049-59.

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.