Ienupărul (Juniperus communis L.)
Este un conifer care aparține genului Juniperus din familia Cupressaceae. Seminţele protejate de un învelis suculent care nu sunt fructe deoarece coniferele nu fac fructe (boabe mari, negre, zbârcite) se utilizează în bucătărie drept condiment, în special în marinade, pentru vânat sau varză și ca ingredient la fabricarea ginului.
Uleiul esenţial de ienupăr, un lichid gălbui, cu miros dulceag, balsamic şi uşor camforat, este considerat un panaceu pentru toate bolile. Conţine, în principal, α-pinen, sabinen care imprimă acţiunea antimicrobiană, diuretică şi antiinflamatoare. Este cunoscut pentru utilizările în bolile renale şi genitale (litiază renală, cistită cronică, poliurie, uremie, albuminurie, hidropizie, uretrită) datorită proprietăţilor diuretice, antiseptice şi dezinfectante.
Mecanismul de acţiune antimicrobian al terpenelor (α-pinen, sabinen) nu este pe deplin înţeles, dar se speculează că implică dezintegrarea membranei bacteriene datorită compuşilor lipofilici.
Studiile au testat acţiunea antibacteriană a uleiului esenţial de ienupăr şi s-a demonstrat că este activ împotriva tulpinilor de Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa la concentraţia de 0.03-2% în mediu de agar. De asemenea, are acţiune antibacteriană pe numeroşi agenţi patogeni, cum ar fi: bacterii Gram-pozitive (Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Staphylococcus epidermidis), bacterii Gram-negative (Proteus mirabilis), producători de infecţii urogenitale.
Se pare că uleiul volatil de ienupăr stimulează rata de filtrare a rinichilor, crescând astfel fluxul de urină și contribuind la „spălarea” bacteriilor de la nivel urogenital.
Uleiul esenţial de ienupăr, se găseşte în produsul, Biomicin urinar capsule moi, alături de alte 43 uleiuri esenţiale eficiente împotriva microorganismelor de la nivel genito-urinar, ajută la calmarea senzaţiilor neplăcute şi iritaţiilor apărute la urinare.
Bibliografie
Glisic SB, Milojevic SZ, Dimitrijevic SI, Orlovic AM, Skala DU. Antimicrobial activity of the essential oil and different fractions of Juniperus communis L. and comparison with some commercial antibiotics. J Serb Chem Soc 2007, 72:311-320.
Rossi PG, Berti L, Panighi J, Luciani A, Maury J, Muselli A. Antibacterial Action of essential oils from Corsica. J Essent Oil Res 2000, 19:176-182.
Pepeljnjak S, Kosalec I, Kalodera Z, Blazevic N. Antimicrobial activity of Juniper berry
Adaugă comentariu