Planta anului 2015 – Fares.ro
×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Planta anului 2015

Ceaiuri

De aproape două decenii, The International Herb Association (SUA) alege în fiecare an planta anului. Selecţiile sunt făcute de către membrii asociaţiei din întrega lume, pe baza importanţei plantei respective în cadrul a 3 mari categorii:  medicină, bucatarie, importanţa ornamentală. În 2015 coroniţa va fi pusă pe cimbrul de grădină – Satureja hortensis.

 Numele de Satureja provine din limba latină, de la satur: sătul; îmbelşugat, rodnic, bogat. Englezii i-au spus savory, iar spaniolii saborea, adică savuroasa. Francezii îi spun: sarriette, herbe de l’amour/iarba-iubirii, herbe à fèves/iarba-de-bob, herbe des satyres/iarba satirilor, poivrée/piperata, savorée şi savourée, adică săţioasa, dar şi pèbre d’aï sau pèbre d’ase  în provensală, piperul-măgarului.

Satureja hortensis este o specie anuală, erbacee. Rădăcina este pivotantă, puternic ramificată, de 30-50cm lungime, lignificată la bază. Ramificaţiile sunt alterne, pubescente, cu nuanţă violacee.

Frunzele sunt lanceolate, sesile, glabre, situate opus pe tulpină. Florile au corola bilobată, de culoare violacee cu diferite nuanţe, de la roz până la alb, şi caliciul fin zimţat. Sunt grupate câte 3-6 fiind situate spre vârful ramificaţiilor, la subsuoara frunzelor. Specia înfloreşte în lunile iunie, iulie.

 Cimbrul de grădină este o specie aromatică ce conţine ulei volatil în întreaga plantă. Este originar din zona Mării Mediterane, unde este răspândit în flora spontană. Zonele cele mai favorabile pentru cultură din ţara noastră sunt în Câmpia Bărăganului, Câmpia Burnazului şi Câmpia Olteniei. Se utilizează în scopuri medicinale pentru stimularea poftei de mâncare, în tratamentul bronşitelor cronice şi al dispepsiilor, precum şi ca aromatizant şi condiment în industria alimentară.

 Componenţii principali din uleiul volatil sunt carvacrolul şi timolul. Pe lângă aceştia se află p-cimol, dipenten, fenolen. S-au mai identificat acizi triterpenici, acizii oleanolic şi ursolic, acidul rozmarinic, care este depsida acidului cafeic şi acidul alfa hidroxidihidrocafeic. S-au mai decelat taninuri 4-8%, mucilagii, zaharuri, răşini, geta sitosterină.

Datorită uleiului volatil are acţiune stomahică, antiseptică, amtibacteriană, carminativă, expectorantă, astringentă şi cicatrizantă, antispasmodice, calmant, diuretic, expectorant şi vermifug.

 

Adauga comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.