Piperul negru, supranumit regele condimentelor, are și numeroase beneficii pentru sănătate: stimulează digestia şi absorbţia nutrienţilor, combate infecțiile respiratorii și digestive, ajută la eliminarea tusei și a simptomelor răcelii.
La începutul secolului trecut se folosea și pentru scăderea febrei. Piperul dilată vasele superficiale ale pielii, provocând o senzație de căldură, urmată de transpirație și reducerea temperaturii corporale.
Studiile moderne (1) au demonstrat că polizaharidele și piperina din piperul negru sunt utile în afecțiunile respiratorii, inclusiv în astmul bronșic (3), datorită acțiunilor expectorante, antiinflamatoare și bronhodilatatoare (2). S-a constatat, cu acea ocazie, că există sinergie între polizaharide și piperină, acestea acționând împreună mai eficient decât fiecare separat.
Piperul negru este recomandat ca ingredient în siropuri pentru tuse, alături de alte plante medicinale și uleiuri esențiale cu proprietăți antitusive. O astfel de combinație o regăsiți în Plantusin Forte, sirop eficient ca unic tratament pentru eliminarea tusei în cazul infecțiillor de căi respiratorii superioare și inferioare.
Bibliografie
1.Khawas S, Nosáľová G, Majee SK, Ghosh K, Raja W, Sivová V, Ray B. In vivo cough suppressive activity of pectic polysaccharide with arabinogalactan type II side chains of Piper nigrum fruits and its synergistic effect with piperine. Int J Biol Macromol. 2017 Jun;99:335-342. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2017.02.093. Epub 2017 Feb 28.
2.Pal Neha, Joshi M. D. Piper nigrum: An Overview of effects on Human Health. Research J. Science and Tech. 2020; 12(4):331-337
- ] Parganiha R, Verma S , Chandrakar S, Pal S, Sawarkar HA, Kashyap P. In vitro anti- asthmatic activity of fruit extract of Piper nigrum (Piperaceae). Inter.J Herbal Drug Res 2011; 1: 15-18. [24] Sujatha R, Luckin CB. Nazeem PA. Histology of organogenesis from callus cultures of black pepper (Piper nigrum L). J. Trop. Agric 2003; 41: 16-19