facebook-page-view
Discută cu
medicul Fares
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2016-08-02
Vizualizari: 732
Comentarii: 0
Pepenele

Plăcerea detoxifierii cu pepene este unică

Citrullus lanatus, cunoscut la noi sub numele de pepene, își are originile în zonele semideșertice ale Africii de Sud, în Europa ajungând mult mai târziu. Pe lângă savoarea miezului roșu de pepene, acesta are însemnate efecte terapeutice, datorită complexului de vitamine (A, C, B1, B5, B6, B7) și minerale (potasiu, magneziu, mangan, cupru) pe care le conține, dar și a licopenului, care este recunoscut prin proprietățile sale antitumorale. Puterea tămăduitoare a pepenelui se datorează conținutului foarte mare de apă, ceea ce ajută în afecțiunile renale, urinare și dermatologice. Călugării aleg perioada ”Postului Adormirii Maicii Domnului” pentru o binevenită cură de detoxifiere, consumând până la 2 kg de pepene pe zi.

Miezul de pepene ajută la eliminarea toxinelor

Cu sute de ani în urmă se cultivau doar pepeni de culoare verde închis, care de regulă erau rotunzi și de mărime medie. În timp însă, au apărut și alte soiuri, cum ar fi cele de pepeni dungați sau pepenii alungiți, de dimensiuni din ce în ce mai mari. Pepenii fac parte din categoria celor mai sănătoase fructe ale verii, aceștia eliminând masiv toxinele din organism, prin cantitatea mare de apă pe care o conțin (aproape 95%), prin enzime, acizi organici sau licopen, cât și prin aportul foarte redus de calorii. Miezul roșu al pepenelui trebuie să fie bine copt atunci când este consumat, dar în același timp, e bine de știut că și partea roșie-alburie, din apropierea cojii este foarte sănătoasă, chiar dacă gustul nu mai este atât de dulce. De fapt, acest fruct este impropriu numit pepene roșu, deoarece miezul din interior poate fi atât roșu, cât și galben sau portocaliu. Pe lângă licopenul, care este un cunoscut antitumoral, pepenele mai conține și luteină și zeaxantină, doi pigmenți care au rolul de a proteja celulele sănătoase de mutațiile nedorite, ce ar putea să apară la nivel celular. Complexul de vitamine B, cât și vitaminele A și C, ajută la aportul de vitamine necesar organismului, deshidratat de zilele toride de vară. Dieta de detoxifiere cu pepene se recomandă a nu depăși 10 zile, datorită carențelor nutriționale, cauzate de lipsa proteinelor. Se poate mânca pepene zilnic, în perioada de vară, dar dietele necesită unele precauții.

Pepenele exfoliază pielea și stimulează producerea de colagen

Deși toată lumea mănâncă pepene, în primul rând, de plăcere sau pentru a-și potoli setea, trebuie să avem în vedere și calitățile terapeutice ale acestuia. Pepenele roșu este o excelentă sursă de nutrienți pentru piele. Cantitatea foarte mare de apă, pe care pepenele o conține, generează efecte benefice în ceea ce privește tratamentele dermatologice. O cură de o săptămână cu pepene îi va da strălucire și luminozitate pielii, dar în același timp poate trata și afecțiuni precum acneea sau chiar psoriazisul. Cura cu pepene, trebuie însă corelată cu o dietă bogată în verdețuri, pe toată durata curei eliminându-se din alimentație preparatele din carne, zahărul și grăsimile. În tratamentele pentru calmarea mâncărimilor generate de psoriazis, pe lângă cura cu pepene se vor administra și trei căni pe zi cu infuzie de trei-frați-pătați. Este bine știut că psoriazisul nu se vindecă, dar măcar vara, în perioada în care piața abundă de pepeni, trebuie să ajutăm în ameliorarea acestei perfide boli. Pe lângă tratarea unor astfel de afecțiuni, destul de chinuitoare pentru organism, pepenele poate fi de mare ajutor și în tratamentele cosmetice. Astfel, sucul proaspăt obținut dintr-o felie de pepene, este ideal pentru hidratarea tenului uscat, acesta realizând o ușoară exfoliere a pielii și stimulând producerea de colagen.

Potasiul din pepene salvează inima

Perioada lunilor toride de vară, constituie pentru cardiaci un adevărat calvar. Pe lângă toate neplăcerile generate de boală, căldura accentuează disconfortul și obosește organismul bolnav. Persoanele cardiace trebuie să știe că acest fruct este o adevărată comoară, pentru a trece cu bine de canicula verii și asta pentru că pepenele conține cantități mari de potasiu, care este răspunzător de reglarea ritmului cardiac și de menținerea în limite normale ale tensiunii arteriale. Pentru hipertensivi, tensiunea poate fi scăzută imediat după ce bolnavul bea o cană cu suc proaspăt de pepene. Acest lucru se datorează aportului de apă și substanțe depurative din fruct, ceea ce duce la eliminarea sodiului în exces, din organism. Pepenele conține de asemenea fibre alimentare, care au menirea de a reduce valorile trigliceridelor și colesterolului din sânge. Toate vitaminele și pigmenții, pe care miezul de pepene îi conține, provoacă oxidarea atât a colesterolului, cât și a trigliceridelor, ceea ce previne formarea plăcilor de aterom pe pereții arterelor. Consumarea pepenelui, atât sub formă naturală, cât și sub formă de sucuri sau cocteiluri (în combinație cu suc de rodie sau zmeură) este pentru persoanele cu afecțiuni cardiace, un adevărat balsam. Să nu mai vorbim de ținerea la mare distanță a ischemiei cardiace și a aterosclerozei. Pentru temperarea afecțiunilor cardiovasculare, se recomandă consumarea unui kilogram de pepene, zilnic, pe toată perioada verii.

Cocteil răcoritor cu pepene și zmeură

Satisfacția de a mânca pur și simplu felia de pepene și de a te bucura de gustul delicios, alături de efectul răcoritor al acestuia, este unică. Dar și mai mare este plăcerea atunci când savurezi un cocteil cu un gust aparte și arome dintre cele mai parfumate. Pentru aceasta, avem nevoie de 500g miez de pepene, 200g zmeură, 4 fire de mentă proaspătă și puțină gheață. Se curăță bine de semințe miezul de pepene, apoi se taie în câteva bucăți mai mici și se pune în blender, alături de zmeură și trei fire de mentă. Se va obține un cocteil cu arome deosebite. Gheața se poate pune direct în blender, sau se adaugă în momentul în care se servește, nu înainte de a pune deasupra și un fir de mentă proaspătă, ușor frecată între degete.

Mariana BORLOVEANU

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri