Pentru o bună digestie, dacă vrei să nu te alegi cu balonare, diaree şi dureri de burtă, mare atenţie cum combini alimentele la masă!
Trebuie să ştii că fructele nu e bine să le asociezi cu niciun aliment. În mod normal, ele se digeră într-o jumătate de oră, însă, combinate cu alte alimente, rămân blocate în intestine cu orele şi fermentează. Nutriţioniştii recomandă să le mănânci cu o oră înainte de masă sau la două ore după masă. Asta înseamnă că nu le poţi servi pe post de desert.
Pepenele roşu e cel mai sensibil. El nu „suportă” nimic alături de el, în stomac. Nici măcar alte fructe. Să-l mănânci după o masă copioasă, eventual cu o bere în faţă sau cu o îngheţată, ar fi un dezastru. Rişti balonare, diaree, dureri abdominale.
Alimentele bogate în proteine (lapte, carne, ouă) nu se combină cu cereale (orez, porumb, hrişcă) şi cu legume ce conţin amidon (cartof, fasole, linte). Cele din urmă vor intra în fermentaţie şi în putrefacţie.
La apă ştim că avem liber. Oricât de multă nu strică. Totuşi, şi aici trebuie să fii puţin atent. Nu bea în timpul mesei sau imediat după masă, deoarece se vor dilua sucurile gastrice, fapt care afectează digestia.
Ia-ţi gândul de la fructe cu bere, pepene roşu imediat după o mâncare cu sos, porumb fiert cu lactate. Toate acestea sunt adevărate „bombe” care provoacă diaree şi balonare. Pentru a preveni problemele, cel mai bun tratament naturist îl reprezintă prevenţia. Oricât de pofticios a fi, oricât te-ar tenta, la o masă, să guşti din toate, ai grijă la combinări!