Nici n-ați apucat bine să vă obișnuiți cu cel mai mic membru al familie voastre când apare un nou hop: colicile. Inițial, vă speriați de plânsetele care parcă nu se mai opresc și vă simțiți depășiți de situație. Oare e bolnav? Ei bine, de cele mai multe ori e vorba de colici, probleme vechi de când lumea, așa că înarmați-vă cu răbdare. Și nu doar cu răbdare, ci și cu unele remedii din plante medicinale. Specialiștii Fares vă dau 5 soluții utile în cazul în care pe bebe îl doare burtica după ce mănâncă.
CUPRINS:
Ce sunt colicile la bebeluși
Cauze ale durerilor de burtă la copii
Cum se manifestă colicile
Cum poți ameliora durerile de burtă la bebeluși
Ce sunt colicile la bebeluși
Colicile sunt crampe abdominale care provoacă bebelușilor episoade de plâns prelungit și agitație, atât ziua, cât și noaptea. Nu sunt o boală în sine, ci o manifestare a sistemului digestiv care se acomodează cu noul regim alimentar. Așadar, sunt perfect normale.
Colicile debutează în jurul vârstei de 4-6 săptămâni și se ameliorează spontan la 3-5 luni. Cu toate că perioada este una stresantă și dificilă pentru părinți, trebuie să știți că aceste dureri de burtă la copii nu sunt periculoase și nu afectează starea de sănătate a celor mici.
Cauze ale durerilor de burtă la copii
Colicile sunt date în primul rând de faptul că sistemul digestiv al bebelușilor este insuficient dezvoltat și neadaptat la hrana primită.
Apoi, aerul pe care îl înghit în timp ce mănâncă duce la balonare și la crampe.
Dezechilibrele hormonale, hipersensibilitatea la un mediu cu mult zgomot și lumină reprezintă alte cauze ale faptului că pe bebe îl doare burtica atunci când mănâncă.
Cum se manifestă colicile
Bebelușul plânge la scurt timp după ce mănâncă, își încovoaie și își strânge piciorușele la piept, e agitat, nu doarme noaptea. Durerile de burtică pot fi însoțite de sughiț, gaze. De-a lungul celor 24 de ore, au loc mai multe episoade de crize de plâns.
Simplu: prin eliminarea celorlalte motive de „supărare”. În general, bebelușii plâng fie de foame, fie dacă sunt uzi și trebuie schimbat scutecul, fie atunci când le e somn, sunt obosiți. Uneori, pot să plângă pur și simplu că vor în brațele mamei, unde se simt în siguranță.
Oricum, trebuie să știi că nu doar bebelușii, ci și adulții suferă de colici, iar simptomele sunt asemănătoare: dureri de burtă, balonare, gaze.
Cum poți ameliora durerile de burtă la bebeluși
-
Prin alimentația mamei
Primul lucru pe care trebuie să-l facă mama este să-și revizuiască dieta. Anumite alimente se transmit în lapte și pot declanșa crizele de colici la bebeluș.
Alimente de evitat
Renunță la cafea, ciocolată, mâncăruri picante sau alimente care balonează (varză, conopidă, broccoli, fasole), la portocale, struguri, căpșune, roșii, dar și la laptele de vacă. Măcar pentru o perioadă, până identifici sursa problemelor.
Sunt recomandate
Ar fi de ajutor să bei ceaiuri calmante, cum ar fi cel de mușețel sau de fenicul. Acestea își fac drum prin laptele matern până la burtica bebelușului, alinându-i durerile. Este cea mai sigură metodă. Mai poți introduce în dietă plante aromatice calmante, precum cimbru, fenicul, ghimbir sau chimen.
-
Remedii naturale pentru durerea de burtă la copii
Poți să-i dai și direct bebelușului ceai de mușețel, ceai de mentă, de fenicul, de chimion sau de roiniță. Sunt ceaiuri pentru durerile de burtă la copii, care relaxează intestinele și previn spasmele. Aceste plante medicinale pot fi folosite individual la ceai, sau pot fi combinate în cadrul unor rețete special create, cum este ceaiul Babycalm de la Fares. Nu depăși 50-100 ml de ceai pe zi și nu uita să consulți în prealabil pediatrul. De asemenea, îi mai poți da bebelușului (încă din prima săptămână de viață), soluția Babycalm, din extracte uleioase de plante. E 100% naturală, conține plante sigure pentru cel mic și e recomandată în colici, balonare, flatulență, vărsături la sugari și la copii mici.
-
Ore fixe de masă
Copilul nu trebuie alăptat haotic, ci la ore fixe, înainte de a i se face foarte foame. Dacă e înfometat, va mânca repede și va înghiți mai mult aer. Atenție și la poziția bebelușului în timp ce mănâncă! Nu trebuie să stea ghemuit sau aplecat.
-
Ajută-l să elimine gazele
Atât în timpul mesei (la fiecare 30 g de lapte băut), cât și după ce a mâncat, ajută-l să râgâie. Schimbă-i poziția, ține-l vertical, lipit de umărul tău. Operațiunea aceasta trebuie tratată cu maximă seriozitate, după fiecare masă.
Un masaj cu mișcări circulare pe burtică este și el benefic pentru bebeluș, ajutând la eliminarea gazelor și eliberarea tensiunii. De asemenea, joacă-te cu el „bicicleta”, atunci când îl schimbi, mișcarea piciorușelor fiind o formă de sport și de eliminare a gazelor.
-
Contactul fizic cu mama
Atunci când plânge, ia-l în brațe și plimbă-te cu el prin cameră, legănându-l ușor, fără a-l zdruncina încontinuu. Medicii sunt de părere că simplul contact fizic cu trupul mamei ajută la calmarea durerilor de burtă la copii. Așadar, atunci când plânge, ține-l pe pieptul sau pe abdomenul tău, cu fața în jos, și mângâie-l ușor, până se mai liniștește. Îl mai poți ține în marsupiu, prin casă – mișcarea și căldura corpului tău, plus sentimentul că e în siguranță, calmează și relaxează bebelușul.
Aceste crampe abdominale la copii durează 3-4 luni și dispar la fel de misterios precum au apărut. Sunt neplăcute, însă nu sunt periculoase. Dacă pe bebe îl doare burtica când mănâncă, ajută-l să elimine aerul, dă-i ceaiuri medicinale special create, mângâie-l și ține-l în brațe ca să se liniștească. În situația în care nu reușești să calmezi copilul, sau dacă acesta dă semne de suferință extremă, trebuie să iei urgent legătura cu medicul pediatru.