Pătrunjelul (Petroselinum crispum) este o plantă bienală, glabră cu miros caracteristic care crește de la 60 la 100 cm înălțime. Rădăcina este subțire, fuziformă spre tuberoasă, verticală. Frunzele sunt ovate. Inflorescențele sunt lungi pediculate, terminale și ocazional apicale.
Această plantă aparține aceleiași familii ca țelina și feniculul. Astăzi este cultivat în întreaga lume și este un ingredient comun pentru aromatizarea a sute de feluri de mâncare și băuturi. În plus, este utilizat de industria cosmetică, fie în săpunuri, fie în creme. Pătrunjelul este bogat în proteine, vitamina C, betacaroten, ulei esențial, flavonoide, fier, calciu, fosfor, mangan, sulf, inositol si vitamina K.
Uleiul volatil de pătrunjel are efect diuretic, demonstrat la șoareci și șobolani. Șobolanii care au consumat un extract apos de pătrunjel, au eliminat un volum semnificativ mai mare de urină în 24 de ore, în comparație cu grupul de control. Aceste descoperiri au fost susținute de rezultatele altor experimente folosind o tehnică de perfuzie renală in situ, care a demonstrat, de asemenea, o creștere semnificativă a debitului de urină cu extract de semințe de patrunjel. Mecanismul de acțiune al pătrunjelului pare a fi mediat printr-o inhibare a pompei Na + –K + ducând astfel la un flux osmotic de apă în lumen și o diureză crescută.
Rădăcina de pătrunjel o regăsim în ceaiul Diuretic, disponibil la plic sau pungă, format din 10 plante care favorizează eliminarea apei din organism și funcționarea normală a tractului urinar.
Bibliografie
Kreydiyyeh SI, Usta J. Diuretic effect and mechanism of action of parsley. J Ethnopharmacol. 2002 Mar;79(3):353-7. doi: 10.1016/s0378-8741(01)00408-1. PMID: 11849841.
Adaugă comentariu