facebook-page-view
Discută cu
medicul Fares
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2024-03-21
Vizualizari: 144
Comentarii: 0
Pătlagina, efect de protejare a mucoasei gastrice

Pătlagina (Plantago lanceolata) cunoscută drept pătlagină cu frunze înguste, este o specie de plante care sunt răspândite pe scară largă în pășuni și zonele verzi din lumea temperată. A fost folosită de secole în diverse scopuri medicinale, cum ar fi cele legate de piele, vindecarea rănilor, inflamații, tulburări ale organelor respiratorii și digestive, sistemul reproducător, circulația sângelui și cancerul, deoarece manifestă o serie de proprietăți excepționale.

Deja Dioscoride, care cunoștea doi membri ai genului Plantago, folosea planta fiartă împotriva afecțiunilor stomacale. Pătlagina ocupă un spațiu mare și în literatura Evului Mediu. Albertus Magnus laudă pătlagina ca fiind cel mai bun remediuprotejeaza mucoasa gastrica pentru toate ulcerele. Friedrich (Collection of Folk Drugs, 1845) atribuie un efect deosebit de puternic asupra membranelor mucoase ale plămânilor, tractului urinar, stomacului.

Studiile moderne au arătat că genul Plantago conține cinci clase chimice de compuși biologic activi, și anume flavonoide, monoterpenoide, triterpenoide, glicozide iridoide și compuși fenolici (Stewart 1996; Chiang et al. 2003; Moore et al. 2006).

Efectul extractului de frunze de pătlagină asupra secreției gastrice și citoprotecției a fost evaluat într-un studiu de către Melese și colab. (2011), folosind diferite modele de ulcer gastroduodenal, inclusiv ulcer gastric cronic indus de acid acetic, ulcer gastric indus de indometacină, ulcer duodenal indus de cisteamină și ulcer gastric indus prin ligatură de pilor. Extractul apos a fost administrat la șoareci și șobolani și în comparație cu vehiculul sau standardul, ranitidină (50 sau 70 mg/kg) sau misopristol (280 μg/kg). În toate cazurile, dozele mai mari de extract de pătlagină au oferit o protecție mai bună decât dozele mai mici, sugerând un efect al pătlaginii dependent de doză. Astfel, dozele mai mari de extract au arătat o vindecare mai bună a ulcerului, precum și o acțiune de protecție. Împreună, constatările studiului indică faptul că dozele mai mari utilizate în studiu au oferit o protecție generală mai bună împotriva ulcerelor gastroduodenale decât medicamentele standard utilizate, prin mecanisme antisecretorii și citoprotectoare.

Pătlagina intră în compoziția capsulelor Stomac sănătos, recomandate în gastrită, boala de reflux gastroesofagian, ulcer gastro-duodenal și asociat medicației agresive pe mucoasa gastrică.

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri