Stilul de viață tensionat contemporan a condus la utilizarea pe scară largă a substanțelor anxiolitice, în principal a celor din grupul benzodiazepinelor. Această clasă de medicamente sintetice este unul dintre cele mai prescrise medicamente din lume pentru a trata stresul și anxietatea. Cu toate acestea, multe riscuri sunt asociate cu utilizarea lor, cum ar fi dependența, sindromul de abstinență și reducerea reflexelor motorii. Prin urmare, utilizarea și acceptarea medicamentelor și a suplimentelor pe bază de plante, inclusiv a speciilor de Passiflora, au crescut în rândul medicilor și pacienților (1).
Au fost publicate sute de studii cu privire diferitele beneficii pentru sănătate ale passiflorei, în special în domeniul farmaceutic. Acestea includ acțiunea sa anxiolitică și sedativă asupra sistemului nervos central, cu aplicații pentru tratamentul tulburărilor de anxietate, insomnie, dureri nervoase și contra simptomelor neuropsihice ale menopauzei, cum ar fi durerea, anxietatea, disfuncția sexuală. De asemenea, este folosită pentru atacuri de panică, convulsii, hipertensiune arterială, dureri de cap și dureri menstruale (2).
Un studiu randomizat, dublu-orb, controlat, publicat în Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics, a examinat efectul passiflorei asupra tulburării de anxietate generalizată. Acesta a comparat eficacitatea pasiflorei cu oxazepam, un medicament sedativ. 36 de pacienții diagnosticați cu tulburare de anxietate generalizată au fost repartizați aleatoriu să primească fie 45 de picături/zi de extract de pasiflora, fie 30 mg/zi de oxazepam timp de 4 săptămâni.
Studiul a constatat că extractul de floarea pasiunii a fost la fel de eficient ca oxazepamul pentru tratarea tulburării de anxietate generalizată. Cercetătorii au concluzionat: „ rezultatele sugerează că extractul de passiflora este un medicament eficient pentru gestionarea tulburării de anxietate generalizată, iar incidența scăzută a deteriorării performanței la locul de muncă cu extractul de passiflora în comparație cu oxazepam este un avantaj” (3).
Passiflora este adesea combinată cu alte plante adaptogene și anxiolitice, cum ar fi rodhiola și ashwaganda în formula capsulelor Distonoplant Forte, pentru combaterea stresului, a tulburărilor depresive ușoare și medii, a stărilor anxioase și a distoniei neurovegetative.
Bibliografie:
1.da Fonseca LR, Rodrigues RA, Ramos AS, da Cruz JD, Ferreira JLP, Silva JRA, Amaral ACF. Herbal Medicinal Products from Passiflora for Anxiety: An Unexploited Potential. ScientificWorldJournal. 2020 Jul 20;2020:6598434.
2.Miyasaka LS, Atallah AN, Soares BG. Passiflora for anxiety disorder. Cochrane Database Syst Rev. 2007 Jan 24;(1):CD004518.
3.Akhondzadeh S, Naghavi HR, Vazirian M, Shayeganpour A, Rashidi H, Khani M. Passionflower in the treatment of generalized anxiety: a pilot double-blind randomized controlled trial with oxazepam. J Clin Pharm Ther. 2001 Oct;26(5):363-7.