Passiflora incarnata (floarea pasiunii) este originară din pădurile Americii de Sud şi Centrale, udate de ploile tropicale, întinzându-se până în zona de sud-est a Americii de Nord. În secolul al XVI-lea, medicul spaniol Francisco Hernandez, care ajunsese în Mexic, nota că infuzia de Passiflora ajută celor care aveau insomnii, avea efect analgezic și stimula apetitul.
Denumirea sub care planta mai este cunoscută, floarea pasiunii, provine de la spectaculoasele flori care caracterizează planta şi care au atras atenţia cuceritorilor spanioli; misionarii acelor timpuri credeau că recunosc în alcătuirea florii uneltele de supliciu cu care a fost torturat Iisus Hristos.
În coronula de filamente, ei regăseau coroana cu spini care i se pusese pe cap, cele trei stigmate simbolizau cuiele cu care Iisus fusese răstignit pe cruce, iar staminele, rănile care i s-au provocat. Denumirea genului, Passiflora, derivă de la passio, care în limba latină înseamnă supliciu.
Abia în secolul XX specia a fost investigată știinţific, astăzi fiind recunoscută şi utilizată ca sedativ alături de valeriană, melisă şi hamei.
Passiflora conține flavonoide exprimate în vitexină, răspunzătoare de efectele anxiolitice, sedative și hipnotice ale plantei medicinale. Acțiunea sedativă se manifestă prin deprimarea SNC, mai ales la nivelul măduvei spinării și centrilor somnului, obtinându-se o relaxare nervoasă generală a organismului.
Extractul de Passiflora incarnata a fost administrat pentru a testa efectul acesteia asupra somnului. Pasiflora a indus o creștere semnificativă a timpului total de somn. Această creștere a fost datorată timpul prelungit petrecut de animale în somn cu unde lente. Concomitent, s-a observat o scădere a stării de veghe. Extractele obţinute din Passiflora incarnata pot fi considerate ca inductori naturali de somn.
Extractul de passiflora standardizat în vitexină îl regăsim în capsulele Noapte bună, alături de încă 3 extracte naturale de plante și 2 uleiuri esențiale, care împreună contribuie la starea de relaxare, acționează în mod benefic asupra tulburărilor de somn și ajută la instalarea naturală a acestuia.
Bibliografie:
1.Stănescu Ursula. Plante medicinale de la A la Z. Polirom, 2014, p613, 449, 352.
2.Guerrero FA, Medina GM. Effect of a medicinal plant (Passiflora incarnata L) on sleep. Sleep Sci. 2017 Jul-Sep;10(3):96-100. doi: 10.5935/1984-0063.20170018. PMID: 29410738; PMCID: PMC5699852.