Nu doar copiii dețin monopolul juliturilor și zgârieturilor. Și pentru adulți viața poate fi plină de accidente. Câte gospodine nu s-au înțepat în cuțitul de tăiat legume sau nu s-au ars cu tigaia încinsă, câți bărbați nu și-au învinețit mâinile la diverse reparații prin casă, câți dintre noi nu am alunecat pe gheață, iarna, într-o secundă de neatenție?! Din fericire, natura ne oferă „pansamente” care vindecă rănile și refac pielea.
Măsuri de prin ajutor în caz de accident
Dacă te-ai tăiat sau te-ai lovit, primul pas este să oprești sângerarea. Ia un prosop curat sau un pansament steril și apasă pe rană timp de 5-10 minute. Apoi stai cu tăietura sub jet de apă rece pentru a elimina impuritățile.
Următorul pas este dezinfectarea rănii cu o soluție potrivită, apoi bandajarea ei. Dacă rana e mai serioasă, trebuie să te prezinți la doctor. Dacă e minoră, o poți gestiona în siguranță acasă. Însă, pentru o vindecare rapidă și fără cicatrici, folosește remedii naturale, din plante.
Remedii naturale care vindecă răni și julituri
Gălbenelele, aloe vera, mugurii de plop, iarba tâlharului, sunătoarea, coada șoricelului sunt plante medicinale ce conțin compuși antiinflamatori și antimicrobieni, cu efect cicatrizant, reepitelizant. Se găsesc sub formă de cremă Farederm ce se aplică local pe suprafața afectată. Avantajul este acela că previn infectarea și stimulează procesul natural de refacere a pielii. Astfel, grăbesc vindecarea, iar pielea va rămâne curată, fără semne „de bună purtare”.
Crema se aplică de două ori pe zi, pe rană închisă. E important ca zona să fie menținută umedă și elastică. Când este expusă la aer, julitura prinde o crustă care încetinește regenerarea celulelor noi, de aceea e indicat să îi acorzi atenție, aplicând crema vindecătoare. Dematologii spun că celulele se regenerează mai repede atunci când sunt umede.
Nu strică un pic de prevenție
Chiar dacă aceste accidente se întâmplă într-o fracțiune de secundă, ar fi bine să fim un pic mai responsabili și să privim în perspectivă: ce s-ar putea întâmpla dacă țin cuțitele în poziția aceasta în suportul de vase, sau dacă leagănul copiilor, din curte, nu mai e așa bine fixat?! Ia măsuri, repară, mută, ia în calcul scenarii și fii puțin mai atent, mai grijuliu, mai ales dacă ești părinte. De asemenea, e bine să ai mereu în casă o trusă de prim ajutor, care să conțină pansamente sterile, soluții de dezinfectare și o cremă cicatrizantă, bună în astfel de situații neplăcute.