Gastrita este o inflamaţie a mucoasei stomacului care se manifestă cu dureri abdominale, senzaţie de arsură la stomac, greaţă, vărsături, balonare. În unele cazuri poate evolua fără simptome şi foarte multe persoane care ajungeau la doctor pentru cu totul alte probleme descopereau că au gastrită.
Are mai multe cauze: consumul de alcool, administrarea anumitor medicamente antiinflamatoare, infecţia cu Helicobacter Pylori, refluxul biliar, abuzul de cafea, de alimente nesănătoase, picante, dar şi stresul, mâncatul pe fugă, haotic.
Dacă ai simptomele de mai sus, nu le ignora, aşteptând să treacă de la sine. E bine să iei măsuri de la primele semne ale afecţiunii deoarece o gastrită acută netratată corespunzător se poate transforma în gastrită cronică şi va da complicaţii serioase. Nu trebuie să te îndopi de pastile. Natura îţi pune, slavă Domnului, la dispoziţie o mulţime de remedii sigure, cu efecte de durată.
Ceaiul de gălbenele e un adevărat pansament pentru stomacul afectat de gastrită. Are efect cicatrizant, antimicrobian, antispastic. Se administrează 2-3 căni pe zi, înainte de mese. Muşeţelul este o altă plantă medicinală prietenoasă cu stomacul, recomandat în gastrite, ulcer, crampe digestive, pentru efectul lui gastro-protector. Apoi, ceaiul de obligeană poate fi consumat şi preventiv, deoarece el contribuie la buna funcţionare a sistemului digestiv, însă poate face minuni în cazul celor cu indigestie, gastrită, ulcer, crampe şi balonări. Mai poţi bea ceai din rădăcină de lemn dulce, care şi el are un puternic efect emolient, antispastic, antiinflamator.
Un remediu naturist este argila, băută pe stomacul gol, dimineaţa, în cură de o lună de zile. Se combină o linguriţă de argilă cu 100 ml de apă. Aceasta formează o pelicul protectoare în stomac, ajutându-l să se refacă.
Regimul alimentar trebuie să fie unul strict, bazat pe alimente care scad aciditatea gastrică. Dintre acestea, varza, cartofii, morcovii şi sfecla, precum şi sucul obţinut de la ele. Evită să mănânci dulciuri pe stomacul gol pentru că zahărul are acţiune iritantă asupra mucoasei gastrice. Nu ai voie nici mâncăruri grase, greu digerabile, de la fast-food sau cu E-uri, băuturi acidulate, cafea şi alcool. Cu puţină grijă timp de măcar o lună de zile, stomacul tău se va vindeca. Iar tu, ca să nu mai treci prin durerile şi arsurile neplăcute de până acum, va trebui să respecţi un regim alimentar echilibrat şi pe viitor şi să nu repeţi greşelile care ştii că ţi-au făcut rău.