facebook-page-view
Discută cu
medicul Fares
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2015-09-25
Vizualizari: 47510
Comentarii: 2
Otita: cauze, simptome și tratamente naturiste

Infecția urechii, denumită otită, apare în special la copii, după o răceală mai puternică, incorect tratată. În acest caz, inflamația căilor nazale blochează legătura dintre gât și urechea medie, fapt care duce la acumulare de lichid. Acolo se pot dezvolta bacteriile și virusurile, cauzând infecția. Nici adulții nu sunt feriți de otită. Este extrem de neplăcută, dă dureri mari, febră, amețeli și stări de rău. Se tratează cu antiinflamatoare, analgezice și antibiotice, însă cele de sinteză vin la pachet, de obicei, cu o serie de efecte adverse. Încearcă mai degrabă, pentru otită, tratamentul acasă, cu remedii naturiste! Iată care sunt cele mai bune!

 

Ce este otita?

Otita este inflamația urechii externe, medii sau interne, cauzată de bacterii sau de virusuri. Astfel, în funcție de localizare, este de trei tipuri.

3 tipuri de otită

·   Otita externă

Afectează canalul auditiv extern, care este porțiunea dintre pavilionul urechii și timpan. Poate fi cauzată de umiditate excesivă, de traumatisme, iritații sau infecții bacteriene/fungice. Este cunoscută și sub numele de „urechea înotătorului”, pentru că apare în urma sesiunilor de înot. Inflamația e vizibilă la exterior.

·   Otita medie

Inflamația apare în zona din spatele timpanului și e asociată cu infecțiile respiratorii superioare. Apare atunci când inflamația căilor nazale blochează trompa lui Eustache, lichidul se acumulează acolo și, odată cu el, virusurile și bacteriile. Acestea se înmulțesc, se dezvoltă, cauzând infecția, denumită otită medie seroasă. Copiii mici, până în 5 ani, sunt predispuși la acest tip de otită deoarece la ei trompa lui Eustache este mai scurtă și mai îngustă, iar lichidul nu se drenează corespunzător. Conform studiilor, circa 70% dintre copiii până în 3 ani prezintă cel puțin un episod de otită.

·   Otita internă

Implică inflamația urechii interne, care e responsabilă de echilibru și auz. Poate provoca simptome mai severe, precum vertij și pierderea auzului.

 

Simptome otită

Simptomele otitei variază în funcție de tipul și de gravitatea inflamației, dar și de vârstă.

La copii, otita se manifestă prin plâns necontrolat, ducerea mânuțelor la ureche, frecarea capului de pernă. Au febră, își pierd pofta de mâncare și le este afectat somnul.

Adulții pot experimenta: dureri de ureche (ușoare, medii sau pulsatile), senzație de înfundare, de presiune în ureche, scăderea auzului, disconfort, iritabilitate, uneori febră, vertij, secreții care se scurg din ureche.

Otita poate afecta o singură ureche sau pe ambele.

 

Cauze otită

Cauza otitei depinde de unde e localizată inflamația.

Otita externă apare după expunerea prelungită la umiditate sau după înotul în bazin / piscină / mare. Mai poate apărea și din cauza unor leziuni ale canalului auditiv, spre exemplu după utilizarea bețișoarelor de urechi.

Otita medie apare, de obicei, în urma unor infecții respiratorii virale (răceală, gripă) incorect tratate. Atunci se inflamează și se blochează drenajul natural al urechii medii, iar asta favorizează acumularea de bacterii. Cele mai frecvente bacterii care dau otite sunt stafilococul auriu, streptococul, pneumococul.

Otita internă poate fi dată atât de infecții virale (cu virusul herpesului zoster), cât și de infecții bacteriene.

Factorii favorizanți ai apariției otitei sunt climatul cald și umed, diabetul zaharat, deviația de sept, alergiile, dar și fumatul sau expunerea la fum de țigară.

 

Remedii naturiste pentru tratarea otitei acasă

antibacterian natural

Otita se tratează cu analgezice (pentru calmarea durerii), cu antitermice (pentru scăderea febrei), cu antiinflamatoare, antivirale, respectiv cu antibiotice, în urma consultului de specialitate și la recomandarea medicului. Însă antibioticele de sinteză pot da o mulțime de efecte adverse. Mai sigur este tratamentul cu uleiuri esențiale, excelente remedii naturiste pentru otită! Nu vei da niciodată greș cu ele. Sunt extrase din plante medicinale, nu au efecte adverse, fiind ideale în special pentru copii.

Uleiurile esențiale, foarte bune antivirale și antibiotice naturale

Uleiurile esențiale sunt tratamente naturiste pentru durerea de ureche care se administrează atât extern, în soluții otice, pe comprese sau în inhalații, cât și intern, sub formă de capsule, soluții,  siropuri.

Spre exemplu, uleiul esențial de cimbrișor și de lumânărică, puse sub formă de compresă pe ureche, diminuează durerea și ajută la retragerea infecției. Uleiurile de cimbru și cuișoare se consumă 1-2 picături, de două ori pe zi, în miere, sau ca soluție otică, iar cu ulei de eucalipt se pot face inhalații.

Excelente sunt uleiurile de busuioc și de mușețel, care se picură în ureche simple (1-3 picături), sau diluate în ulei călduț de măsline. În prealabil, unge urechea cu o cremă de gălbenele. Cercetările au arătat că uleiul de busuioc este mai bun în tratarea otitelor acute la copii decât antibioticele de sinteză.

Oricum, citește prospectul pentru a vedea vârsta de la care poți administra copilului ulei esențial. Nu picura nimic în ureche dacă există scurgeri, deoarece acestea indică o perforare a timpanului.

Pentru tratarea otitei acasă, specialiștii Fares recomandă gama Biomicin, care conține capsule și soluții ce pot fi administrate inclusiv copiilor de la 7, respectiv de la 3 ani în sus. Sunt antibiotice naturale cu spectru larg, care tratează infecții și inflamații din sfera ORL (otită, sinuzită, amigdalită, bronșită, faringită).

Leacuri bătrânești pentru otită

Un leac bătrânesc pentru otită este usturoiul - redutabil antibiotic natural. Poți prepara o soluție din suc de usturoi zdrobit, din care să pui 1-2 picături în ureche. Același efect îl are și sucul de ceapă, legumă pe care o mai poți folosi tocată mărunt, sub formă de compresă. Mai poți face spălături cu ceai de mușețel sau de gălbenele, plante medicinale cu efect antiinflamator, bactericid, fungicid.

Un alt tratament naturist pentru durerea de ureche este tinctura de propolis, care se administrează atât intern, cât și extern. În primul caz se iau 10 picături de trei ori pe zi, în miere, iar extern, se umezește cu tinctură un tampon de vată și se pune seara în ureche.

Compresele calde aplicate pe urechea afectată calmează durerea.

Remedii naturiste pentru otita la copii

Copiilor mici, până în 3 ani, dă-le să bea ceaiuri de tei, de soc sau de măceșe. În camera lor e bine să pui o lampă de aromaterapie cu ulei esențial de tea tree sau de pin, pentru efectul lor antiseptic, de ușurare a respirației. Copiilor între 3 și 5 ani le poți administra intern aceste uleiuri esențiale blânde, cu efect antibiotic. Le mai poți face aerosoli cu uleiuri de pin și de brad.

 

Simptomele otitei se ameliorează, de obicei, după 2-3 zile de la debut și se vindecă total în decurs de 1-2 săptămâni. Dacă urmezi un tratament cu antibiotice, nu-l întrerupe la primele semne de ameliorare a afecțiunii, ci du-l până la capăt, pentru a fi sigur că bacteriile au fost distruse.

 

Cum previi, pe viitor, otitele

-        După spălat pe cap sau după înot, scurge bine apa din urechi și șterge-te cu un prosop moale de bumbac.

-        Evită bețișoarele, care pot leza urechile. Nu introduce niciodată în urechi diverse obiecte precum bețișoare, agrafe.

-        Tratează cu atenție infecțiile virale pentru a nu apărea complicații, suprainfecții bacteriene.

 

Otita este o afecțiune frecventă, mai ales în cazul copiilor, și se tratează relativ ușor, cu tratament acasă. Mergi la medic dacă simptomele durează mai mult de două zile, dacă durerea este severă, dacă observi scurgeri din ureche sau dacă pacient este un copil mai mic de 6 luni.

 

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
Comentarii

Am otita decongestiva.. Am facut tratament cu antibiotic, antiinflamator si picaturi atat in Nas cat si in ureche, dar inca nu sunt bine, simt ca urech ea e infundata si sensibila la zgomot.. Ce sa mai iau?

Raspuns Fares: Va recomandam un consult de specialitate.
Radu
29 Aprilie 2022
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri