Oricât de mult ai vrea să-ți protejezi copilul de boli și probleme, nu poți face asta de unul singur. Și cel mic are partea lui de responsabilitate. Trebuie doar să-l înveți ce să facă. Odată ce va deprinde niște obiceiuri, niște automatisme, riscul infectării va fi mai redus. Și, pentru că urmează sezonul virozelor respiratorii, pentru că în curând încep școlile și grădinițele, e bine să începi de acum „lecțiile de igienă”.
- Spălatul pe mâini este prima și cea mai importantă lecție. Copilului trebuie să-i intre în reflex să se spele pe mâini imediat ce intră în casă, precum și înainte de a mânca ceva. De asemenea, trebuie să se spele pe mâini după ce s-a jucat cu animalele de companie, înainte și după folosirea toaletei. Din ghiozdănel nu-i va lipsi un gel dezinfectant de mâini, pe care să-l folosească la școală. Atrage-i atenția de fiecare dată când duce mâna murdară la nas și la gură! Încet, încet, se va dezobișnui.
- Spune-i să păstreze o oarecare distanță față de colegii care tușesc și strănută. Asta nu va însemna că nu mai sunt prieteni, doar va trebui, câteva zile, să nu mai stea chiar nas în nas.
- Altă regulă pe care e bine să o învețe copilul este să nu bea din aceeași sticlă sau din același pahar cu alți colegi, să nu muște din același baton de ciocolată.
- Când noi eram mici, ni se spunea să ducem mâna la gură când strănutăm sau tușim. Greșit! În felul acesta, cu mâinile contaminate, împrăștiam germenii pe tot ce atingeam. Învață-ți copilul să tușească în îndoitura cotului! Sau într-un șervețel de hârtie pe care apoi să îl arunce.
- Îi plac fructele și legumele? Foarte bine, să mănânce cât mai multe, însă doar dacă le spală bine înainte. Cu această regulă învățată, eviți afecțiunile digestive, paraziții interni, dar și virusurile de răceală și gripă.
- O altă regulă de igienă este că dacă sunteți împreună la cumpărături, să nu-l lași să-și ia cu mâna murdară covrigul sau plăcinta din raionul de autoservire. Cu atât mai mult să atingă celelalte produse de patiserie.
Pentru toate cele de mai sus, fiți voi, adulții, un exemplu. Copilul vă va imita. Este cea mai bună strategie de a insufla copiilor obiceiuri sănătoase.
Iar pentru mai multă siguranță, lucrați la întărirea imunității. Este scutul de protecție împotriva bacteriilor și virusurilor. Dacă vrei să știi cum se face corect acest lucru, dar și cum se tratează răceala și gripa în funcție de vârstă, poți afla consultând aici schema creată de Fares. Ține-o aproape în sezonul rece care bate la ușă!