Durerea în gât și nasul înfundat sunt primele semne de răceală. Urmează răgușeala, tusea, strănutul și, în unele cazuri, apare și febra. La adulți, viroza se manifestă, în medie, de 2-3 ori pe an, iar la copii chiar și de 5-6 ori. Virusurile care provoacă răcelile se pot răspândi de la persoanele infectate prin aer și prin contactul direct – strângerea mâinilor, atingerea suprafețelor infectate, prin sărut sau îmbrățișare. Nu poți întotdeauna să previi, dar poți reduce riscul prin câteva obiceiuri sănătoase.
Cum să te protejezi
• Spală-ți mâinile des cu apă și săpun, minimum 20 de secunde, și formează-le și copiilor acest obicei. Când nu ai la îndemână săpunul, folosește dezinfectant!
• Evită să-ți atingi ochii, nasul și gura cu mâinile nespălate. Virușii care provoacă răceli pot pătrunde astfel în corp și te pot îmbolnăvi.
• Stai departe de oamenii bolnavi. În mijloacele de transport în comun, evită să te înghesui alături de persoane care tușesc și strănută. De asemenea, nu e indicat să mergi în vizită sau să ieși la masă cu prieteni care îți spun că sunt „un pic răciți”.
• Fă sport sau plimbări în aer liber chiar dacă afară e frig. Mișcarea întărește imunitatea.
• Dieta echilibrată, bogată în vitamine și minerale, este foarte importantă. Toamna e sezonul fructelor și al legumelor. Profită!
Cum îi protejezi pe alții
Dacă ai răcit, sunt câteva reguli simple pentru a-ți proteja colegii de birou, dar și pe cei dragi de acasă!
• Ia o zi de pauză! Stai acasă, pe cât posibil izolat într-o cameră, și odihnește-te, tratează-te. Vei scurta perioada de convalescență.
• Evită contactul strâns cu ceilalți. Scuză-te că ești răcit și nu poți da mâna cu ei, nu poți sta prea aproape. Îți vor fi recunoscători.
• Tușește întotdeauna într-un șervețel sau pe încheietura cotului, acoperind complet gura și nasul. Îndepărtează-te de oameni înainte de a tuși sau a strănuta.
• Spală-ți mâinile după ce ai tușit, strănutat sau suflat nasul.
• Dezinfectează suprafețele și obiectele atinse frecvent, cum ar fi clanțele ușilor, întrerupătoarele, telecomanda, telefonul, cheile.
• Dacă ai copii care manifestă simptome de boală, nu-i duce în comunitate, la școală sau la grădiniță, pentru a nu-i contamina și pe ceilalți.
Cum să te simți mai bine
Pentru a te simți mai bine, trebuie să te odihnești mult și să bei lichide din plin. Apelează la remedii cu afect antiviral, pe bază de plante medicinale, cele mai bune în această situație. Ceaiurile calde, capsulele din plante, uleiurile esențiale, comprimatele de supt ajută la ameliorarea simptomelor, ajutându-te să te vindeci repede și fără complicații. De asemenea, supele, piureurile din legume, salatele de crudități, fructele sunt cei mai buni aliați împotriva virozelor din sezonul rece. Atenție, antibioticele nu sunt de folos. Ele acționează doar asupra bacteriilor, nu a virusurilor.
Dacă simptomele se agravează, viroza durează mai mult de 10 zile și febra nu scade, adresează-te medicului!