Nucile sunt modalitatea naturii de a-ţi arăta că porţia de sănătate vine la doză mică. Sunt pline de grăsimi benefice, de proteine vegetale, de fibre, vitamine şi minerale care, consumate cu regularitate, scad colesterolul, normalizează tensiunea şi te protejează de boli de inimă. Însă nu toate variantele de nuci şi seminţe pe care le găseşti în magazine sunt recomandate.
Nucile conţin omega-3, vitamine din grupul B, vitamina E, proteine, fibre, magneziu, potasiu, calciu etc. În plus, conţin nişte compuşi care scad colesterolul din sânge. Şi o fac la fel de eficient ca un medicament, numai că sunt remedii naturiste, fără efecte adverse. Poate singurul lucru la care ar trebui să fii atent este cantitatea. Oricât de sănătoase ar fi, nucile conţin multe calorii (650/100 g), de aceea e bine să consumi maximum 5-6 nuci pe zi. De asemenea, ideal ar fi să nu le cumperi gata curăţate decât dacă, eventual, le foloseşti imediat. Lumina şi căldura la care e expus miezul degradează uleiurile bune conținute.
Migdalele sunt mai sărace în calorii (595/100 g) decât nucile şi au o mulţime de proprietăţi, însă doar dacă le consumi crude. Nu e recomandat nici pentru siluetă, nici pentru sănătate să le cumperi prăjite, sărate sau glazurate. Conţin antioxidanţi care protejează arterele împotriva leziunilor aterosclerotice, întăresc pereţii vaselor de sânge, fiind gustarea ideală pentru cei care suferă de boli cardiovasculare. Bogate în potasiu şi magneziu, ele reglează tensiunea arterială, scad colesterolul rău şi te feresc de infarct.
Arahidele conţin din belşug acid folic, foarte bun pentru femeile însărcinate şi pentru buna funcţionare a creierului. Nu conţin aşa multe calorii cum ai crede – doar 550 la 100 g. Dacă ai hipertensiune, nu le consuma cu sare, iar dacă ai colesterolul mărit trebuie să te fereşti de arahidele învelite în zahăr sau în ciocolată. Untul de arahide e şi el sănătos, însă nu prea mult deoarece i se adaugă zahăr.
Alunele de pădure conţin şi ele grăsimi poli şi mono-nesaturate, vitamine, substanţe antioxidante, fibre şi proteine care protejează vasele de sânge, ajută la regenerarea celulară şi reduc simptomele diabetului de tip doi. Circa 12 alune reprezintă cantitatea recomandată pentru o porţie.
Caju şi fisticul sunt alegerea ideală pentru iubitorii de ronţăială. Ambele oferă o senzaţie de saţietate care durează câteva ore bune. Circa un pumn ar fi suficient pentru o gustare sănătoasă.
Toate aceste ronțăneli sunt sănătoase şi îşi păstrează proprietăţile benefice dacă sunt simple, crude, amestecate cu cerealele de la micul dejun sau consumate pe post de gustare. Cele învelite în zahăr, ciocolată, prăjite, cu sare şi arome sintetice, în ciocolate cu smântână, unt şi caramel nu fac decât să îţi crească atât colesterolul, tensiunea, cât şi măsurile la haine.