facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2023-01-23
Vizualizari: 529
Comentarii: 0
Nalba mare, o tradiție de secole în probleme respiratorii

Nalba mare (Althaea officinalis L.) este o plantă originară din Europa și porțiuni din Asia, în unele dintre aceste zone fiind cultivată în cantități mari pentru uz medical, încă de la începutul secolului trecut.

Istoricul de utilizare a nalbei mari pentru probleme respiratorii merge mult în urmă. Albertus Magnus (secolul al XII-lea) numește nalba mare ca agent ”de înmuiere” (emolient), Lonicerus (Lonicerus, Kreuterbuch, 1564) laudă rădăcina de nalbă ca expectorant, aceleași indicații fiind date de Matthiolus (Matthiolus, New-Kreuterbuch, 1626), Hecker (Hecker, Pract. Arzneimittell., 1814) folosește, de asemenea, Althaea în boli ale organelor respiratorii, Leclerc recomanda gargara cu nalbă în durerile de gât. Mai recent, King's American Dispensatory, 1898 recomandă Syrupus Althaeae (siropul de nalbă mare) ca demulcent pentru tulburările catarale ale gâtului și ca băutură pentru febră, apoi British Pharmaceutical Codex, 1911, publicație realizată sub egida conducerii Consiliului Societății Farmaceutice din Marea Britanie, prezenta la acțiune și utilizări - Althaea este demulcentă și emolientă; administrată intern este un remediu popular pentru catar și bronșită; poate fi administrată sub formă de sirop, pastile sau decoct.

Medicina științifică românească de la mijlocul secolului trecut constata pentru extrasele de rădăcină o acțiune calmantă și anticatarală, bune contra tusei, iar medicina populară românească știa săutil in tuse seaca sau productiva întrebuințeze nalba mare în scopul de a expectora sau calma tusea.

Foarte recent, în 2020, Mahboubi și colab. realizând o analiză a studiilor existente până în prezent, au concluzionat că nalba mare în combinație cu alte extracte de plante în diferite forme de medicamente ar putea fi o alegere bună pentru tuse, dureri de gât și alte afecțiuni respiratorii.

Principalul constituent al rădăcinii de nalbă mare este mucilagiul, din care se spune că conține între 25 și 35%. De asemenea, conține asparagină, amidon, zahăr, pectină și o substanță înrudită cu lecitina.

Nalba mare intră în compoziția siropului Plantusin pentru copii, din plante medicinale cu acțiune atât în tusea seacă prin efect de calmare, cât și în tusea productivă prin efect expectorant.

 

 

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri