Mugurii primăverii ne scapă de tusea iernii. Beneficii și rețete ușor de preparat în casă – Fares.ro
×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Mugurii primăverii ne scapă de tusea iernii. Beneficii și rețete ușor de preparat în casă

Articole

Primăvara este vremea mugurilor! După o iarnă în care am mâncat mai mult alimente grele și conservate, în care ne-am luptat cu răceli și gripe de sezon, primele verdețuri ale primăverii vin parcă să ne curețe organismul de tot ce-i rău. Trei tipuri de muguri se recoltează în această perioadă și printre principalele lor beneficii este acela că ne scapă de tusea de care încă tragem, mulți dintre noi.

Mugurii de pinsirop din plante medicinale

Se spune că sunt „apărătorii plămânilor”. Au puternic efect expectorant, fluidifiant al secrețiilor bronșice, fiind un tratament natural excepțional în afecțiunile sistemului respirator. Bunicii noștri îi foloseau ca leac pentru tuse, în infecții ale sinusurilor, în febră, răceli, bronșite cronice, laringite, alergii.  Mugurii se recoltează începând cu luna martie și până în mai, iar din ei, cel mai la-ndemână preparat este ceaiul. Se prepară dintr-o lingură de muguri zdrobiți, infuzați timp de 15 minute în 250 ml de apă. Pentru un gust mai aromat și efecte mai puternice, în infuzie se pot adăuga diverse mirodenii (scorțișoară, cardamom, cuișoare). În magazinele naturiste găsești sirop din muguri de pin (ideal în gripă, bronșite, laringite, traheite) sau muguri gata uscați, pe care îi poți folosi la ceai.

Mugurii de plop

Acestia sunt un alt dar al naturii, primăvara. Fitoterapeuții îi numesc „propolis vegetal” deoarece din ei își iau albinele substanțele rășinoase pe care le transformă în propolis. Studiile au arătat că între propolisul recoltat din stup și mugurii de plop există similarități chimice, ambii având puternice proprietăți antimicrobiene, antiinflamatoare, dezinfectante, antifebrile, sudorifice și expectorante. Mugurii de plop se recoltează în martie, în această lună având cel mai mare conținut de rășină. Din ei se poate face sirop, ceai, tinctură sau ulei. Iată o rețetă simplă de tinctură: 50 g de muguri se pun la macerat în 250 ml de alcool (spirt tare). Sticla se ține la căldură, vreme de 8 zile, apoi se strecoară, iar din lichidul rezultat se consumă câte 15 picături de 3 ori pe zi, în miere. Mugurii de plop se regăsesc în cadrul multor remedii naturiste pentru răceală, gripă, tuse.

Mugurii de brad

Ei se vor recolta un pic mai târziu, prin aprilie-mai. Trebuie să fie fragezi, de un verde deschis și de 3-6 cm lungime. Se spală bine doi pumni de muguri și se pun la fiert circa 30 de minute, până se sfărâmă ușor. Se lasă până a doua zi în oala în care au fiert, apoi se strecoară, iar sucul rezultat se îndulcește cu miere și se adaugă zeamă de lămâie. În alte rețete, după strecurare, se adaugă zahăr brut și se pune la fiert din nou, până se îngroașă puțin. Siropul acesta este excelent în tratarea tusei, bronșitei, răcelilor, întărește imunitatea și stimulează pofta de mâncare. Este recomandat și copiilor, care l-ar accepta cu plăcere. Din acest sirop poți să le prepari sucuri sau să îl adaugi în ceaiuri, limonade. Are un conținut bogat în vitamina C și este un foarte bun tonic pentru organism. Mugurii de brad au proprietăți antiinflamatoare, antioxidante, expectorante, antimicrobiene, tratează asteniile și afecțiunile respiratorii, calmează tusea și ajută la eliminarea mucusului.

Toți acești muguri ai primăverii se regăsesc în mai multe tipuri de remedii naturiste antivirale: sirop de tuse Plantusin, capsule Biosept pentru infecții respiratorii virale, tinctură Biosept cu efect antibiotic, antiviral, expectorant sau ceai de tuse.

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.