Vreți să vă feriți copilul de neplăcerile unui episod de răceală, cu toate repercusiunile lui? Preveniți-o! Este cel mai corect. Reușiți acest lucru printr-un stil de viață sănătos și câteva deprinderi simple. Evident, contează mult vârsta celui mic. Dacă în cazul unui sugar prevenirea răcelii depinde întru totul de părinte, pentru un copil preșcolar sau școlar prevenția înseamnă educație vizavi de igienă.
Prevenirea răcelii la bebeluși și copii mici
- Nu duceți copilul în locuri aglomerate, precum piețe, mall-uri, locuri de joacă.
- Dacă planificați o întâlnire cu prietenii, întrebați-i înainte dacă sunt răciți. Iar dacă răspunsul e afirmativ, amânați vizita.
- Nu lăsați frățiorul mai mare sau pe oricare membru al familiei să folosească prosoapele și ustensilele bebelușului.
- Faceți mult mai des curățenie în casă.
- Nu uitați să-i igienizați regulat și jucăriile.
- Spălați-vă des pe mâini în timpul zilei.
- Nu intrați încălțați, nu luați copilul în brațe înainte de a vă fi schimbat de hainele de afară.
- Aerisiți zilnic toate camerele.
Prevenirea răcelii la copiii preșcolari și de școală
Odată ce copilul s-a mărit și înțelege, trebuie să începeți educația privind igiena.
- Învățați-l să se spele pe mâini cât mai des, dar în special înainte de a mânca sau atunci când vine de afară. Șervețelele umede și gelurile dezinfectante de mâini trebuie să facă și ele parte din viața celui mic.
- Spuneți-i cum să folosească toaleta de la școală, obișnuiți-l să spele fructele și legumele înainte de consum, să evite atingerea nasului, ochilor și gurii cu mâinile murdare și multe altele.
- Nu vă feriți să ieșiți afară, în aer liber, indiferent de vreme. Trebuie doar să îmbrăcați copilul adecvat și să-l lăsați să zburde.
- Lucrați la întărirea imunității. Pentru asta, alimentația copilului ar trebui să fie compusă din multe fructe și legume proaspete, bogate în vitamina C, din proteine de bună calitate, lactate și produse ale stupului, ceaiuri, siropuri și suplimente alimentare cu echinacea, sucuri proaspete de fructe, cereale integrale, supe etc.
Cum preveniți îmbolnăvirea în lanț, în familie
Dacă unul dintre părinți este bolnav, ar trebui, pe cât posibil, să stea cât mai departe de copil. Poate purta o mască de protecție atunci când îl îngrijește, când îl schimbă sau îi dă de mâncare. La masă, trebuie să folosească propriile tacâmuri. Când gătește, nu trebuie să guste de două ori mâncarea cu aceeași lingură. Aerisiți cât mai des camerele pentru a nu-i lăsa pe ceilalți să respire același aer contaminat, apoi purificați aerul din casă folosind uleiuri esențiale în lampa de aromaterapie. Cel bolnav trebuie să evite să-și mai pupe copii pe obrăjori sau pe mânuțe. Și atenție la servețelele în care v-ați suflat nasul! Nu le lăsați pe oriunde, pe suprafețe, ci trebuie aruncate direct la coșul de gunoi.