La copiii mici, imunitatea se construiește încet, cărămidă cu cărămidă, răceală cu răceală, gripă cu gripă. Potrivit statisticilor, preșcolarii au, în medie, 12 răceli pe an, elevii au în jur de 10 răceli, iar adolescenții 7 răceli pe an. Răceala și gripa sunt normale, nu trebuie să vă sperie. Doar să știți să luați toate măsuri de prevenție, iar atunci când totuși apar, să le abordați corect cu tratamente naturiste antivirale.
România este lovită de o epidemie de gripă, iar cei mai vulnerabil sunt copiii care încă nu au imunitatea dezvoltată, petrec multe ore în comunitate și nu știu să se protejeze. Dar pot fi ajutați, îndrumați. Părinții e bine să-i învețe de mici regulile de igienă, folosirea toaletelor publice, să nu-i lase să se obișnuiască să ducă mereu mâna la gură, să-și spele fructele înainte de consum, spălatul pe mâini înainte de masă să devină rutină și multe altele. Îi mai puteți feri de boli întărindu-le imunitatea, printr-o alimentație sănătoasă și echilibrată, somn de calitate, petrecerea timpului în aer liber, la joacă, indiferent de anotimp. Nu-i înfofoliți prea tare, mai ales dacă aleargă și transpiră. De asemenea, nu le puneți fular la gură deoarece se creează condens, mediul cald și umed fiind preferatul bacteriilor. Aerisiți zilnic toate camerele, chiar dacă e iarnă și e frig. Aerul din încăpere mai poate fi purificat punând uleiuri esențiale (cimbru, pin, mentă, eucalipt, lavandă) într-o lampă de aromaterapie.
Weekendurile și vacanțele nu le petreceți la mall sau în alte locuri aglomerate. Nu e cazul să riscați inutil. Mai bine alegeți parcurile. Iar dacă mergeți la prieteni în vizită, întrebați dacă toți ai casei sunt bine, sănătoși, „nevirusați”.
În situația în care unul dintre părinți a răcit, sunt câteva măsuri de precauție pentru a nu-i transmite și copilului boala: când ajungeți acasă, evitați să-l pupați pe obraji și pe mânuțe, deoarece bacteriile pe care i le-ați lăsat pe piele vor ajunge curând în contact cu nasul, gura și ochii lui. Nu-i dați să se joace cu telefoanele voastre, cu siguranță sunt pline de microbi. Folosiți tacâmuri separate, iar când gătiți, nu gustați de două ori cu aceeași lingură din mâncarea copilului. Dacă cel mic are mai puțin de trei ani și trebuie ținut în brațe, schimbat de scutece etc., folosiți o mască medicinală la nas și la gură pentru a nu respira direct în fața copilului.