De obicei, ne gândim la întărirea imunității abia în sezonul rece, când sunt epidemii de gripă. Însă și vara ne pândesc tot felul de pericole, cărora organismul le poate face față doar dacă are o imunitate puternică. Din fericire, în perioada aceasta natura ne pune la dispoziție toate armele necesare.
Ce pericole ne pândesc vara?
Și vara suntem predispuși la tot felul de infecții: respiratorii, urinare, herpes, probleme digestive și infecții ale pielii. Afecțiunile respiratorii sunt date de variațiile bruște de temperatură, atunci când trecem de la aerul cald de afară la cel rece din interior. Aerul condiționat din mașini, din spațiile închise, poate să poarte microbi, mai ales dacă filtrele nu sunt bine curățate. Consumul de înghețată și băuturile reci ne pot sensibiliza gâtul. Tot vara apar otitele și conjunctivitele, în urma bălăcelilor în apa de mare sau de piscină. De asemenea, costumele de baie ude în care stăm la plajă sau lenjeria din material sintetic care păstrează umezeala, tampoanele interne și statul mult pe scaunul din mașină, la drum, pot duce la apariția mai frecventă a infecțiilor urinare. Să nu uităm de herpesul bucal, apărut ca urmare a expunerii necontrolate la soare. Nimic din toate acestea nu ar intra în discuție dacă organismul are o imunitate puternică.
Cum ne creștem imunitatea în sezonul cald?
Acum, vara, e mai simplu ca oricând să ducem o viață sănătoasă. Există mai multe metode care nu țin neapărat de alimentație.
-
Fă sport în aer liber
- E plăcut și la-ndemână să ieși la alergat în parc, să mergi cu bicicleta, să înoți, să practici tot felul de sporturi. Munca în grădină, curățenia în casă și alte treburi în gospodărie înseamnă și ele mișcare. Iar în timpul acestei mișcări se îmbunătăţeşte circulaţia sanguină și celulele din corp se oxigenează mai bine. Chiar şi o simplă plimbare prin parc creşte nivelul de endorfine, responsabile cu starea de bine.
-
Ia-ţi un animal de companie
- În ciuda temerii că pisica sau câinele au microbi şi te pot îmbolnăvi, putem spune că, dimpotrivă, în apropierea lor, sistemul imunitar e stimulat să producă anticorpi. E benefic mai ales pentru copii. Se consideră că alergiile ar fi, practic, boli ale unui sistem imunitar prea puţin folosit. În plus, un animal te binedispune, te antrenează la joacă, la sport.
-
Dormi mai mult
- În timpul somnului creşte nivelul de globule albe, care au rol imunologic. Un organism obosit nu va avea puterea să lupte cu bacteriile şi virusurile care îl atacă, tu te vei simţi slăbit, vulnerabil, fără energie.
-
Stai la soare
- Expunerea la soare (la ore potrivite și cu aplicarea prealabilă a unei creme cu factor de protecție!) crește nu doar nivelul de serotonină, „hormonul fericirii”, ci și aportul de vitamina D. Aceasta din urmă, denumită și „vitamina Soarelui”, aduce o mulțime de beneficii: reduce răspunsul inflamator al organismului la infecție, iar dacă la un moment dat răcești, te vindeci repede.
-
Schimbă-ți dieta
- Renunță la alimentele procesate, conservate, afumate, cu grăsimi rele, și profită de bogăția de legume și fructe ale verii, care îți vitaminizează corpul. Fructele de pădure, cireșele, caisele, merele, verdețurile și roșiile de vară, mierea și produsele stupului cu care poți face limonade, iaurturile cu semințe și fructe proaspete, peștele și fructele de mare, toate acestea aduc organismului nutrienții de care are nevoie și îți întăresc astfel imunitatea. În paralel, pentru un plus de efect, poți apela la suplimente pe bază de plante cu efect tonic general și imunostimulator. Sunt sănătoase, naturale și nu strică niciodată. Poți bea ceaiuri de imunitate de echinacea și măceșe, siropuri de imunitate cu ginseng, cătină, citrice și șovârv, ori poți face o cură cu vitamina C (comprimate/plic).