Siropul și ceaiurile sunt sfinte atunci când vine vorba despre tuse. Totuși, acestea nu sunt singurele tratamente. Oameni din diferite zone ale lumii au metodele și rețetele lor, diferite și inedite, care, spun ei, fac minuni!
În China, tusea este considerată manifestarea unui dezechilibru în corp, iar tratamentul se concentrează pe restaurarea echilibrului și îmbunătățirea funcției pulmonare. Acupunctura și exercițiile de respirație sunt câteva dintre cele mai populare metode. Iată un exercițiu pe care îl poți încerca și tu: inspiră lent pe nas, timp de trei secunde, ține-ți respirația alte trei secunde și expiră lent pe gură timp de șase secunde. Ceaiul de chimen și tărâțele de orez, hrișca, ceapa verde și usturoiul sunt alte ingrediente folosite de chinezi în caz de tuse.
În India, cel mai bun leac de tuse este un amestec de ghimbir proaspăt ras, miere și suc de lămâie. Tot din ghimbir se poate face ceai care, îndulcit apoi cu miere, ajută la calmarea iritației gâtului. De asemenea, un alt truc contra tusei este siropul de lapte de cocos (lapte de cocos fiert și îndulcit cu miere), precum și masajul la nivelul gâtului și pieptului cu uleiuri esențiale de eucalipt, mentă sau mușețel.
În Africa de Sud se fac inhalații cu aburi, în care se adaugă frunze de mentă sau de eucalipt. În multe țări africane, inclusiv Nigeria și Ghana, se folosesc frunzele de kalanchoe zdrobite și puse în apă clocotită timp de câteva minute, apoi infuzia este îndulcită cu miere. Ceaiul de pelin este folosit mai des în Tunisia și Egipt, iar cel de frunze de iasomie în Maroc și Algeria.
Coreenii mizează pe consumul de alimente și băuturi calde, cum ar fi ceai de ghimbir, de scorțișoară sau supă de pui cu ceapă și usturoi. O rețetă populară de ceai de tuse este dintr-un amestec de plante – rădăcină de cicoare, rădăcină de lemn dulce și ghimbir, fierte, apoi strecurat lichidul și îndulcit cu miere.
Americanii, europenii și implicit noi, românii, ne lăsăm pe mâna specialiștilor atunci când vrem să tratăm tusea. Am cam renunțat la leacurile băbești preparate în casă, preferând să apelăm la tratamente consacrate. Siropurile de tuse sunt cele mai populare. Acestea pot fi antitusive (care inhibă tusea iritativă, seacă), expectorante (care ajută la eliminarea mucusului) sau combinații ale acestora, așa cum sunt siropurile din gama Plantusin. Pastilele, comprimatele pentru supt și ceaiurile sunt alte remedii incluse în trusa noastră de prim ajutor pentru tuse.