Când ești răcit sau gripat, te simți fără pic de energie. Îți dorești doar să zaci, să dormi. Din păcate, nici somnul de noapte nu e prea odihnitor: ți se înfundă nasul, respiri pe gură, ți se usucă și te doare gâtul, iar tusea se acutizează. Acest din urmă simptom rămâne prezent pe timp de noapte și în zilele sau săptămânile următoare. Principala cauză e poziția corpului.
Când stai întins, din cauza gravitației, secrețiile nazale nu se mai drenează corespunzător și se acumulează, blochează respirația, provoacă senzația de tuse. Este chinuitor atât pentru bolnav, cât și, probabil, pentru partenerul său. Ce ar fi de făcut? Iată câteva soluții!
• Dormi pe o parte sau pune o pernă suplimentară sub cap!
Când vine vorba despre tusea nocturnă, gravitația este principala problemă. Dacă în timpul zilei, fără să realizezi neapărat, înghiți mereu secrețiile care se formează și îți sufli des nasul, noaptea mucusul se acumulează în nas și gât, se usucă și devine aderent din cauza aerului uscat din cameră. Toate acestea îți provoacă un acces de tuse. Dacă dormi pe o parte, secrețiile se pot drena mai bine. O altă soluție e să adaugi o pernă suplimentară sub cap sau să pui două cărți groase la picioarele patului, astfel încât se se formeze un unghi de 30 de grade. Important este ca umerii, gâtul și capul să fie un pic mai sus decât restul corpului.
• Desfundă-ți nasul înainte de culcare. Nu te pune în pat deja cu nasul înfundat! Acordă puțină atenție acestui aspect, dacă vrei să dormi bine și să previi tusea nocturnă. Poți face inhalații cu aburi și uleiuri esențiale, care calmează congestia, fluidifică secrețiile, făcându-le ușor de eliminat. Sau îți poți picura în fiecare nară puțină soluție salină preparată în casă.
• Ia tratament. Pe timpul zilei, respectă schema de tratament cu antivirale, pentru răceală. Seara, înainte de a te băga în pat, mai ia o ultimă linguriță de sirop de tuse sau un comprimat de supt cu efect calmant, pentru tusea iritativă. Dacă tusea e productivă, mai potrivite sunt capsulele Plantusin ușurează expectorația.
• Bea un ceai cald, îndulcit cu miere. Are efect emolient și calmant pentru gâtul iritat; în același timp, ajută la fluidificarea secrețiilor bronșice, prevenind accesele de tuse. Mierea, oricum, este excelentă în caz de tuse seacă. Datorită
proprietăților ei antibacteriene, cicatrizante, vindecă iritațiile gâtului. Se poate lua o linguriță, înainte de culcare.
• Apelează la uleiuri esențiale. Tot înainte de culcare poți inspira aroma uleiurilor esențiale din sticluța cu roll on Biosept nazal. E un remediu natural cu efect antiseptic, foarte bun în viroze respiratorii, care te ajută să respiri mai bine, desfundă nasul și, în același timp, distruge microbii. De asemenea, pe timpul nopții, poți pune în lampa de aromaterapie sau într-un vas cu apă lăsat pe calorifer puțin ulei esențial. Va răspândi în aer un parfum binefăcător.
Nu strică să ai mereu la-ndemână, pe noptiera de lângă pat, un comprimat de supt, sticluța cu sirop de tuse și pe cea cu ulei esențial pentru inhalații. La nevoie, apelezi la ele, ca să-ți poți continua apoi somnul liniștit. Aerisește dormitorul înainte de culcare, ai grijă la praf și schimbă mai des așternuturile. Dacă respecți măcar câteva dintre aceste recomandări, vei avea un somn odihnitor, fără deranj din partea tusei.