Sindromul de intestin sau de colon iritabil este o afecțiune ale cărei cauze nu se cunosc, simptomele sunt variate, e foarte greu de diagnosticat și, din păcate, nici tratament specific nu există. Afectează 10%-15% din populație, preponderent femei. Sunt câteva lucruri bine de știut despre această boală pe care o poți avea și tu.
Organismul uman funcţionează în felul următor: după ce mănânci, alimentele sunt împinse prin tractul intestinal de către muşchii ce căptuşesc pereţii intestinelor. Când suferi de colon iritabil, aceste mişcări, contracţii, sunt dezordonate, rapide, puternice, apar spasmele care cauzează crampe. Aceste spasme fie accelerează tranzitul, determinând diaree, fie îl încetinesc, fapt care duce la constipaţie. În afară de constipaţie şi diaree, simptomele care însoţesc sindromul de colon iritabil sunt balonarea, flatulenţa, durerea abdominală. Sindromul iritabil nu este o boală care să se vadă la analizele de rutină. Îți pot da de gândit simptomele care persistă mai mult de trei zile pe lună, care se ameliorează de obicei după defecație, precum și zgomotele în intestine, oboseala accentuată, anxietatea.
Totuşi, nu te grăbi să-ţi pui acest diagnostic dacă te confrunţi cu problemele de mai sus. Există tot felul de tulburări gastro-intestinale, disfuncţii ale vezicii biliare sau intoleranţe (la gluten, la lactoză) care au simptome asemănătoare. Pentru a le exclude, trebuie să mergi la medic, unde ţi se vor face investigaţii amănunţite (colonoscopie, teste de sânge și de fecale, ecografii ale vezicii biliare, endoscopie digestivă superioară etc.).
De evitat
Dacă medicul ţi-a pus diagnosticul de colon iritabil, nu te speria. E o afecţiune neplăcută, însă nu gravă. Se poate trata/ameliora printr-o alimentaţie corectă, stil de viaţă sănătos şi remedii naturiste din plante medicinale. În primul rând e bine să eviți alimentele procesate, mezelurile, tocăturile, sosurile, dulciurile pe bază de zahăr rafinat, toate acestea stimulând activitatea bacteriană din organism. Renunță la băuturile carbogazoase, la fumat și la guma de mestecat pentru că balonează, evită varza, broccoli, mazărea, fasolea, susceptibile de a provoca flatulență, precum și alimentele iuți, deoarece provoacă spasme ale intestinului gros.
Remedii naturale de ajutor
Ceaiurile din plante medicinale pot fi de mare ajutor în afecțiunile digestive, ameliorând simptomele colonului iritabil. Spre exemplu, infuzia de mentă relaxează intestinele, reduce spasmele și balonarea, ceaiul din rădăcină de cicoare este un tonic intestinal recomandat celor ce au digestie anevoioasă, cel de fenicul are puterea de a reduce gazele, balonarea, spasmele şi crampele abdominale, relaxând intestinele. Ceaiurile de rozmarin, ghimbir și coriandru reduc și ele balonarea și tratează tulburările digestive. Există și ceaiuri digestive gata preparate din plante ce reduc disconfortul abdominal, elimină gazele și optimizează contracțiile musculaturii netede la nivelul stomacului și intestinelor. Se beau două până la patru căni de ceai pe zi, la o jumătate de oră după masă. Pentru un efect mai puternic, în farmacii și în magazinele naturiste găsești capsule Antibalonare pe bază de uleiuri esențiale cu efect antibalonare și antispastic, care ajută digestia și îți fac viața mult mai ușoară.