Sindromul colonului iritabil este un sindrom gastro-intestinal cronic, funcţional, caracterizat prin dureri abdominale recidive şi modificări ale funcţionării intestinului, cu simptome predominante de diaree, constipaţie, ambele, sau nedeterminate.
Fiziopatologia colonului iritabil este complexă şi implică o interacţiune de diverşi factori, care includ, dar nu se limitează la, predispoziţie genetică, axa intestin-creier, sensibilitate viscerală, motilitate gastrointestinală, disbioză intestinală, neurotransmiţători, reacţii alimentare, permeabilitate intestinală, acizi biliari, mediatori inflamatori, factori de stres din viaţa timpurie, adaptare psiho-socială şi somatizare, printre altele.
Menta
Prin uleiul esenţial din compoziţia sa, menta este un carminativ natural care conţine compuşi monoterpenici care vizează fiziopatologia
colonului iritabil. Uleiul esențial de mentă conţine L-mentol, care blochează canalele de calciu în muşchiul neted, producând astfel efecte antispasmodice asupra tractului gastrointestinal. De asemenea, are activitate antimicrobiană, antiinflamatoare, antioxidantă, imunomodulatoare şi anestezică, toate acestea fiind relevante pentru tratamentul simptomelor din colonul iritabil.
În cea mai cuprinzătoare meta-analiză realizată până în prezent şi publicată în jurnalul BMC Complementary Alternative Medicine în 2019, uleiul esenţial din mentă s-a dovedit a fi o terapie sigură şi eficientă pentru durere şi simptomele generale la adulţii cu intestin iritabil.
(N. Alammar şi colab., 2019)