Discută cu
medicul Fares
×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Măsuri de urgență în caz de insolație

Sfaturi Practice

Activitățile fizice desfășurate în plin soare sau pur și simplu mersul îndelung pe stradă la ore nepotrivite, fără a fi echipați corespunzător, deshidratarea pe fondul căldurii excesive, toate acestea pot provoca insolație. Este una dintre cele mai grave și periculoase neplăceri ale verii, pentru care se impun câteva măsuri stricte de prim ajutor.

Simptome

Insolația apare când organismul se supraîncălzește și nu poate să-și scadă singur temperatura. În forma ei ușoară, poți simți oboseală, slăbiciune, durere de cap, amețeală, greață. În cazuri mai grave apar vărsăturile, pierderea cunoștinței, stări de confuzie și chiar delir, tegumente roșii, febră mare, bătăi accelerate ale inimii.

Măsuri de prim ajutor

Persoana afectată de insolație trebuie mutată într-un spațiu răcoros, dezbrăcată și lăsat corpul expus la aer. Se aplică pe gât, axile și abdomen comprese reci sau se poate pulveriza pe întregul corp apă rece (nu foarte rece). În primele două ore, pacientul trebuie să bea multe lichide pentru a se rehidrata (1-2 litri). Se consideră că s-au consumat suficiente lichide atunci când urina redevine normală la culoare, iar persoana afectată merge la toaletă la 2-4 ore. Hidratarea intensă va continua în următoarele 36 de ore.

Cele mai bune ceaiuri din plante

Ceaiurile sunt adevărate tratamente în insolație. Una dintre cele mai recomandate plante medicinale este cicoarea. Ea ajută la reglarea temperaturii corporale, tratează durerea de cap și senzația de greață. Se prepară o infuzie dintr-o linguriță de flori la 250 ml de apă și se bea călduță. Ceaiurile de mentă și de sunătoare sunt și ele indicate pentru că taie greața, iar ceaiul de sulfină scade durerea de cap apărută în insolație. De asemenea, isopul e antiinflamator, febrifug, răcoritor.

Pacientul mai poate bea sucuri proaspăt stoarse de fructe, ulterior poate mânca supe, banane, cartofi. Trebuie să evite băuturile carbogazoase, alcoolul, cafeaua (care ar deshidrata suplimentar). E bine să se odihnească mai mult în perioada următoare și, evident, să evite soarele.

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.