facebook-page-view
Discută cu
medicul Fares
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2024-04-28
Vizualizari: 170
Comentarii: 0
Masticul, activitate antibacteriană împotriva Helicobacter

Pistacia lentiscus L. este un arbust veșnic verde din familia Anacardiaceae, foarte comun în zona de est a Mediteranei. Rășina acestei plante, guma de mastic, se obține sub formă de exudat după „rănirea” trunchiului și a ramurilor arbustului.

Guma de mastic a fost folosită în medicina tradițională greacă pentru diferite afecțiuni gastrointestinale, printre care gastralgia, dispepsia și ulcerul peptic, de mai bine de 2 500 de ani. Medicii greci antici - Hipocrate, Dioscorides, Theophrastos și Galenos, au menționat proprietățile sale și au recomandat utilizarea lui. În timpurile moderne, este folosit ca și condiment în bucătăria mediteraneană, în producția de gumă de mestecat, în parfumerie, în stomatologie și de către populația locală din Chios pentru ameliorarea gastralgiei și protecția împotriva ulcerului peptic. (Paraschos și colab., 2007)

Studiile timpurii care implică administrarea de mastic la șobolani cu ulcere gastrice și duodenale induse experimental au indicat o scădere semnificativă aElimină bacteria Helicobacter pylori acidității stomacale (Said și colab., 1986).

În 1983, Barry Marshall și Robin Warren au sugerat că inflamația gastrică și ulcerația peptică sunt rezultatul unei infecții cauzate de Helicobacter pylori (Warren și Marshall, 1983). În anii următori, prezența infecției cu H. pylori s-a dovedit a fi determinantul etiologic al gastritei cronice active și un factor de risc major pentru dezvoltarea bolii ulceroase peptice, atrofiei gastrice, adenocarcinomului gastric și limfomului de țesut limfoid asociat mucoasei. (Peek și Crabtree, 2006).

În 2001, Marone și colab. au evaluat într-un studiu activitatea antibacteriană a gumei de mastic împotriva izolatelor clinice de Helicobacter pylori. Rezultatele studiului au arătat că guma de mastic a ucis 50% dintre tulpinile testate la o concentrație de 125 microg/ml și 90% la o concentrație de 500 microg/ml. În urma analizelor realizate prin microscopie electronică cu transmisie, oamenii de știință au găsit că rășina de lentiscus a indus anomalii morfologice și fragmentare celulară în celulele H. pylori.

Masticul intră în compoziția capsulelor Helicostop, preparat din plante medicinale recomandat atât persoanelor care au ulcer sau gastrită cu Helicobacter pozitiv, cât și purtătorilor de Helicobacter care nu acuză simptome.

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri