Macul de California (Eschscholzia californica Cham.) este o plantă medicinală tradițională a populației indiene americane, fiind folosit în prezent pentru proprietățile sale ușoare analgezice și sedative (și ca floare a statului California) (Baldacci, 1990; Bocek, 1984; Mills and Bone, 2000), fără pericolele prezentate de opiacee (Felter și Lloyd, 1898 în Mills and Bone, 2000).
Conform Manualului de plante medicinale (Duke, 2001), macul californian este raportat a fi analgezic, anodin, diaforetic, diuretic, soporific și spasmolitic; se spune că alcaloizii prezenți în rădăcini au efecte narcotice și respiratorii slabe.
De asemenea, Encyclopedia of Herbal Medicine (Bartram, 1995) include utilizări terapeutice similare: insomnie, migrenă, stări stresante, intestin nervos, anxietate, depresie, nevralgie. Se combină bine cu pasiflora pentru hiperactivitate și insomnie.1
Macul californian conține o varietate de compuși naturali, inclusiv câțiva alcaloizi găsiți exclusiv în această plantă. Datorită efectelor sedative, anxiolitice și analgezice, această plantă este vândută în prezent în farmacii din multe țări. Cu toate acestea, înțelegerea acestor efecte biologice la nivel molecular încă lipsește. S-ar putea presupune că alcaloizii detectați în macul californian acționează la receptorii GABAA, care sunt exprimați pe scară largă în creier, în principal la nivel interneuronal inhibitor.2
Un studiu realizat de Rolland et al., (1991) a avut ca scop validarea indicaţiilor sedative tradiţionale ale macului californian prin investigaţii farmacologice. Astfel, mai multe doze de soluție apoasă de extract din părți aeriene ale plantei (de la 25 la 400 mg/kg) au fost testate pentru a determina posibilele efecte sedative și/sau anxiolitice asupra comportamentului șoarecilor supuși la mai multe situații experimentale. Rezultatele studiului au revelat faptul că extractul apos de mac californian a produs o inducere a somnului dependentă de doză.
În studii in vitro, extractele apo-alcoolice din macul californian au inhibat degradarea enzimatică a catecolaminelor, precum și sinteza adrenalinei, dopaminbeta-hidroxilazei și monoaminoxidazei (Mills and Bone, 2000).
Administrarea intraperitoneală a extractului apos de plantă la șoareci a exercitat o acțiune anxiolitică, fapt dovedit de modificările parametrilor comportamentali; la niveluri mai mari, efectul a devenit mai sedativ (Mills and Bone, 2000).
Macul californian intră în compoziția ceaiului Distonoplant care conține plante folosite în mod tradițional pentru menținerea calmului în condiții de stres.
1 Assessment report on Eschscholzia californica Cham., herba EMA/HMPC/680375/2013
2Fedurco M, Gregorová J, Šebrlová K, et al. Modulatory Effects of Eschscholzia californica Alkaloids on Recombinant GABAA Receptors. Biochem Res Int. 2015;2015:617620. doi:10.1155/2015/617620