În perioada august – octombrie se recoltează unele dintre cele mai sănătoase fructe pe care ni le-a lăsat natura – măceșele. Nu le rata pentru că sunt o „bombă” de vitamine și minerale! O cură cu macerat, sirop, pulbere, ceai sau decoct de măceșe crește semnificativ imunitatea organismului și tratează o mulțime de afecțiuni.
Măceșele
Sunt extrem de bogate în vitamina C. Au de 50 de ori mai multă decât lămâile, de 100 de ori mai multă decât cireșele și de 200 de ori mai multă decât merele. În plus, conțin vitaminele A, E, K, P, toată gama B, minerale (calciu, magneziu, fier, mangan, magneziu, potasiu, zinc etc.), polifenoli și bioflavonoide. Toate acestea, fac din micuțele fructe o adevărată farmacie la care poți apela oricând cu încredere pentru tratarea și prevenția unor afecțiuni.
Întăresc imunitatea și revigorează organismul
În perioadele de oboseală fizică şi mentală, în convalescență, înlătură anemia, combat stresul şi întăresc imunitatea, astfel încât, dacă le consumi acum, la început de toamnă, previi apariţia răcelilor, infecţiilor de orice fel şi a asteniei. S-a demonstrat că cei care fac o cură cu măceșe rezistă mai bine la condițiile de stres și suprasolicitare, combat insomniile, migrenele, anxietatea, și oboseala.
Au efecte hepatoprotectoare
Potrivit studiilor, extractul hidroalcoolic din fructe de măceșe reduce stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi și regenerează ficatul.
Sunt anticancerigene
Polifenolii din aceste fructe au efect antiproliferativ asupra liniilor celulare canceroase, adică împiedică creșterea celulelor tumorale.
Regenerează celulele pancreatice producătoare de insulină, având efecte antihiperglicemice și antihiperlipidice în caz de diabet.
Sunt un adevărat medicament în caz de artrită/osteoartrită
Măceșele au proprietăți antiinflamatoare care reduc durerea, îmbunătățesc mobilitatea articulațiilor, previn degradarea cartilagiilor și ajută la menținerea elasticității membranelor. Preparate naturale cu fructe de măceșe scad inflamația, ameliorează simptomele (durere, rigiditate) și îmbunătățesc starea generală a bolnavilor, fără să producă efecte adverse.
Combat obezitatea
S-a descoperit un principiu activ nou, denumit trans-tilirozid, care are capacitatea de a scădea greutatea corporală și/sau masa de grăsime viscerală, fără să afecteze apetitul. Acesta acționează printr-un mecanism asemănător medicamentelor hipolipidemice (adică prin creșterea metabolismului lipidic în țesutul hepatic).
Scad colesterolul
După o cură de două săptămâni de infuzie de măceșe (un litru pe zi), s-a observat în urma cercetărilor o reducere a zahărului din sânge și a colesterolului, precum și o inhibare a procesului de depunere de țesut adipos.
Ajută digestia
Măceșele sunt benefice și în afecțiuni gastrointestinale, stimulează digestia și ajută la normalizarea florei intestinale. De asemenea, îmbunătățesc tranzitul, având proprietăți ușor laxative, de combatere a constipației.
De ajutor în boli renale și urinare
Datorită efectului lor diuretic, antiinflamator și calmant asupra mucoaselor tractului urinar, măceșele sunt un adevărat medicament natural în caz de insuficiență renală, cistite, calculi la rinichi.
Protejează inima
Antioxidanții conținuți de măceșe fac minuni și pentru aparatul cardiovascular. Consumul regulat de infuzie de măceșe scade tensiunea și diminuează inflamația vaselor de sânge.