facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2014-06-16
Vizualizari: 715
Comentarii: 0
Lipidele şi importanţa lor pentru organism

Lipidele sunt grăsimi absorbite din alimente sau sintetizate de către ficat.

Trigliceridele – TG – stochează energia în celulele grase numite adipocite şi în celulele musculare, iar colesterolul este un constituent prezent în membranele celulare, hormoni steroizi, acizi biliari, ş.a.

Lipidele sunt insolubile în sânge, aşa încât sunt transportate în structuri sferice hidrofile numite lipoproteine.

Trigliceridele şi colesterolul din alimente sunt încorporate în aceste lipoproteine şi transportate prin limfă în circulaţie.

În ficat se sintetizează trigliceridele care sunt secretate în circuaţie împreună cu colesterolul, sub formă de lipoproteine cu densitate foarte mică – VLDL – O parte din acestea sunt transformate în lipoproteine cu densitate mică – LDL – care reprezintă sursa de colesterol pentru structura limfocitelor, fibrelor muscuare, celulelor renale şi corticosuprarenalei, ş.a.

O parte din colesterolul eliberat de LDL se reîntoarce la ficat din zonele extrahepatice prin HDL – lipoproteinele cu densitate mare.

Am prezentat foarte simplificat circuitul lipidelor în organism pentru a fi uşor înţeles.

Iată cum fiecare element din acest lanţ metabolic este important pentru funcţionarea bună şi armonioasă a organismului nostru.

Modul nostru de viaţă influenţează starea de sănătate prin calitatea alimentelor pe care le consumăm, activitatea desfăşurată, stresul de diferite cauze.

Este important să fim echilibraţi în tot ceea ce facem pentru a preântâmpina îmbolnăvirea şi pentru a ne bucura de fiecare zi.

Dr Luminiţa Sârcă

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri