×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Lichenul de piatră – remediu natural împotriva Helicobacter pylori

Articole

Lichenul de piatră, cunoscut în mod obișnuit sub numele de mușchi de Islanda, este răspândit pe stâncile și platourile din zona alpină expuse vânturilor puternice, în jnepenișuri și locuri foarte uscate. La noi în țară este frecvent întâlnit în Munții Făgărașului, Munții Retezat, Munții Parâng, Banatului, Țarcului.

Lichenul de piatră a fost folosit în medicina tradițională europeană în caz de iritație a gâtului și tuse, dar și pentru tuberculoză, astm și afecțiuni gastrointestinale, cum ar fi gastrita (1). În Islanda, planta a fost folosită pentru ameliorarea simptomatică a ulcerului gastric și duodenal.reduce disconfortul gastric

Cercetări științifice asupra activității biologice a lichenului de piatră au fost întreprinse prin investigarea activității inhibitorii împotriva Helicobacter pylori, microorganism care contribuie apariția gastritei și a ulcerului gastric și duodenal. Rezultatele au arătat că efectele benefice ale lichenului de piatră se datorează în parte acțiunii inhibitoare a acidului protolichesterinic împotriva H. pylori, dar și a proprietăților sale antiinflamatorii asupra tractului gastrointestinal (2).

Lichenul de piatră intră în compoziția capsulelor Helicostop, preparat din plante medicinale recomandat atât persoanelor care au ulcer sau gastrită cu Helicobacter pozitiv, cât și purtătorilor de Helicobacter care nu acuză simptome.

 

Bibliografie

1.Kartnig, T. 1987. Cetraria islandica—Islandisches Moos. Z. Phytother. 8:127–130.

2.Ingolfsdottir K, Hjalmarsdottir MA, Sigurdsson A, Gudjonsdottir GA, Brynjolfsdottir A, Steingrimsson O. In vitro susceptibility of Helicobacter pylori to protolichesterinic acid from the lichen Cetraria islandica. Antimicrob Agents Chemother. 1997;41(1):215-217.

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.