facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2020-04-22
Vizualizari: 1162
Comentarii: 0
Lichenul de piatră – demulcent pentru iritații orale și faringiene

Lichenul de piatră

Cetraria islandica – lichenul de piatră – are formă de tufa mică, de 8-10 cm. Lobii talului (organului vegetativ) sunt divizaţi în două, plani sau tubulari. Faţa superioara este verde-cenuşie, lucioasă, iar faţa inferioară este de culoare mai deschisă, uneori cu pete mai mici albe Gustul este amar, mucilaginos. Creşte pe stâncile din zona alpină, pe platourile expuse vânturilor puternice, prin locuri uscate, uneori prin jnepenişuri.

Compoziție

Conține mucilagii, care sunt solubile 70% în apa fierbinte, acizi lichenici, dintre care: acidul cetraric, protocetraric, acidul d, 1-usnic, acidul protolichenstearic si fumaric, ulei esential în cantitati mici (cca 0,05%), vitamina A si B1, iod și substanțe amare.

Farmacologie

În prezent, polizaharidele din lichenul de piatră fac obiectul a numeroase cercetări și studii experimentale în tratamentul ulcerelor, cancerelor și în prevenirea HIV. Din acest lichen s-au izolat substanțe bacteriostatice (acidul usnic si evozina) inhibitoare și asupra bacilului Koch – responsabil de tuberculoză (1).

Într-un studiu comparativ, 63 de pacienți cu inflamație și uscăciune a cavității orale au primit pastile cu extract apos de lichen de piatră în dozele de 0.048, 0.3 și 0.5 g, timp de 5 zile. Au fost evaluate următoarele semne și simptome: uscăciunea și inflamația mucoasei orale, aspectul limbii, nodulii limfatici, răgușeala și durerile de gât. Rezultatele au arătat imbunătățiri semnificative în toate 3 grupurile de testare, fără reacții adverse (2).

S-a testat efectul unui extract apos de lichen de piatră asupra sistemului imunitar. Astfel, monocitele umane au fost cultivate cu un extract apos bogat în polizaharidele lichenan, izolichenan și s-a măsurat secreția de interleukine. Rezultatele au arătat că acest extract a condus la creșterea secreției de interleukine IL-10 și IL-12p40, ceea ce demonstrează că lichenul de piatră determină un efect antiinflamator și imunomodulator (3).

Într-un studiu clinic, 100 pacienți cu faringită, laringită sau afecțiuni bronșice au fost tratați cu pastile care conțin 160 mg de extract de lichen de piatră timp de maxim 3 săptămâni. Rezultatele au demonstrat eficiența produsului în 86% din cazuri, cu o bună toleranță gastrică, fără efecte secundare (4).

S-a izolat acidul protolichesterinic din lichenul de piatră şi s-a arătat că acesta inhibă biosinteza de leucotriene – cu rol bronhoconstrictor implicate în procesele inflamatorii – împiedicând astfel răspunsurile inflamatorii ale organismului. Un alt principiu activ din lichenul de piatră cu efect antiinflamator este acidul usnic, care la doza de 100mg/kg produce inhibarea inflamaţiei similar cu 100mg/kg ibuprofen, la şobolani, fiind eficient atât în cazurile acute, cât şi cronice de inflamaţii (5).

Siguranță

capsule moiS-a studiat tolerabilitatea și eficiența a doua tipuri de produse cu extract de lichen de piatră în dozele de 80 și 100 mg, la 3143 copii cu vârsta cuprinsă între 4 și 12 ani care sufereau de afecțiuni ale tractului respirator superior. Copiii au primit 4-6 capsule pe zi timp de 1-2 săptămâni. În perioada de observație la 57 de copii au apărut reacții adverse, cele mai multe au fost legate de boala de bază: mâncărimi, greață, dureri abdominale, arsuri la stomac, care s-au redus după perioada de tratament. În ceea ce privește eficiența, 39% copii s-au recuperat complet, iar la 55% s-au observat îmbunătățiri semnificative până la sfărșitul perioadei de tratament (6).

Lichenul de piatră intră în compoziția capsulelor Biosept, alături de frunzele de măslinmuguri de plop, extract de salcie și cuișoare.

Efectul Antiviral și antiinflamator al capsulelor Biosept și-a demonstrat eficiența antivirală și antiinflamatoare în urma unei evaluări pe 138 persoane, obținându-se:

– dispariția simptomatologiei clinice (stare generală alterată, febră moderată, cefalee, curbatură, rinoree apoasă/nas infundat, disfagie, disfonie, tuse seacă) la 92% dintre pacienți

-98,94% dintre pacienți au devenit afebrili dupa primele administrări

-disfagia și disfonia s-a remis la 97% dintre pacienți

-tusea s-a remis la 81,65% dintre pacienți

Biosept capsule nu provoacă reacții adverse sau leziuni gastrice chiar și în cazul administrării repetate.

Bibliografie

1.Stănescu U, Hăncianu M, Cioancă O, Aprotosoaie AC, Miron A. Plante Medicinale de la A la Z. Editura Polirom, 2004, p.153-154.

2. Kempe C, Grüning H, Stasche N, Hörmann K. Isländisch-Moos-Pastillen zur Prophylaxe bzw. Heilung von oralen Schleimhautirritationen und ausgetrockneten Rachenschleimhaut. Laryngo Rhino Otol 1997, 76:186-188

3. Freysdottir J, Omarsdottir S, Ingólfsdóttir K, Vikingsson A, Olafsdottir ES. In vitro and in vivo immunomodulating effects of traditionally prepared extract and purified compounds from Cetraria islandica. Int Immunopharmacol. 2008;8(3):423–430. doi:10.1016/j.intimp.2007.11.007

4. Vorberg G. Flechtenwirkstoffe lindern Reizzustände der Atemwege. Ärztl Prax 1981, 33:3068-3069

5.Vijayakumar, C. S., S. Viswanathan, M. Kannappa Reddy, S. Parvathavarthini, A. B. Kundu, and E. Sukumar. 2000. Anti-inflammatory activity of ( )-usnic acid. Fitoterapia 71:564–566.

6. Hecker M, Völp A. Verträglichkeit von Isländisch-Moos-Pastillen bei Erkrankungen der oberen Atemwege-multizentrische Anwendungsbeobachtung mit 3143 Kindern. Forsch Komp Klas Nat 2004, 11(2):76-82

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri