Există numeroase plante care sunt tradițional considerate diuretice. Leușteanul este un membru al familiei Apiaceae, ca și țelina și pătrunjelul, subliniind tendința membrilor acestei familii de a fi diuretice. Preparatele din leuștean au fost utilizate în perioada Evului Mediu în principal ca și carminative, emenagoge, diuretice și ca remedii pentru variate probleme ale pielii, utilizări menționate de Lonicerus (1564) și Matthiolus (1501-1577) .
Leușteanul a fost listată în rețetele de ”Species diureticae” începând din secolul al XVIII-lea, în manuale, farmacopee și publicații medicale importante precum: Manuale pharmaceuticum din Leipzig 1779, Pharmacopoea Hannoverana 1810, Pharmacopoea universalis 1838, Gray's supplement to the Pharmacopoeia, London, 1848, Manuale pharmaceuticum 1875, Die Therapie in den Wienner Kliniken 1896, Neues Pharmazeutisches Manual 1897, Hagers Handbuch der Pharmaceutischen 1902.
Având în vedere acestea, leușteanul este un diuretic tradițional aprobat de către Agenția Europeană a Medicamentelor. Este aprobat și de Comisia Germană E pentru utilizare în infecțiile tactului urinar inferior și în litiază urinară.
Studiile clinice preliminare au arătat că numeroase plante medicinale cresc eliminarea urinară atât la oameni sănătoși cât și la persoane cu probleme urologice, acestea continuând să fie prescrise pe larg în zona Europei. Niciuna dintre aceste plante nu au fost asociate cu efecte adverse.
Experimentele timpurii efectuate pe iepuri și șoareci (Vollmer and Weidlich 1937; Vollmer and Hübner 1937) cu infuzia de leuștean, au arătat o ușoară creștere a volumului urinei și a concentrației de ioni de clor. Clinic, leușteanul acționează ca un diuretic mai potent decât pătrunjelul, cam de valoarea splinuței, având și un moderat efect spasmolitic.
Compușii activi importanți din leuștean sunt terpenoidele și cumarinele.
Leușteanul îl regăsim în ceaiul Diuretic, disponibil la plic sau pungă, format din 10 plante care favorizează eliminarea apei din organism și funcționarea normală a tractului urinar.