Aromaterapia este o practică terapeutică complementară care folosește concentrate volatile extrase din plante numite uleiuri esențiale, pentru a îmbunătăți starea fizică, mentală și emoțională. Cele mai multe uleiuri esenţiale sunt obţinute prin distilare cu abur, o tradiție care poate fi urmărită în urmă până la 5000 de ani. Acestea posedă proprietăți unice care duc la diverse posibilități de aplicare, de asemenea, în contextele medicale moderne, fiind tratamente naturale antivirale. Domeniile pentru aromoterapia medicală includ afecţiuni respiratorii, gestionarea durerii sau ameliorarea stresului, printre multe altele.
Cymbopogon citratus este originar din Sri Lanka și din sudul Indiei și este acum cultivat pe scară largă în zonele tropicale din America și Asia. Lemongrass este folosit în medicină în India de mai bine de 2000 de ani. Planta este acum la nivel global utilizată ca parfum și aromatizant și în medicina tradiţională ca antispasmodic, hipotensiv, anticonvulsivant, analgezic, antiemetic, antitusiv, antireumatic, antiseptic și ca tratament în tulburări nervoase, gastro-intestinale și febră. (Gagan Shahși colab. 2011) În Guatemala, un ceai din frunze este utilizat, printre altele, pentru febră și gripe de către populația de carib. (Jayasinha, 1999) În Asia și Africa, uleiul său esenţial este utilizat ca antiseptic şi antitusiv, printre altele.
Compoziția chimică a uleiului esențial de Cymbopogon citratus variază în funcție de originea geografică, compușii sub formă de terpene hidrocarbonate, alcooli, cetone, esteri și în principal aldehide au fost evidenţiate în mod constant. Uleiul esențial de lemongrass constă în principal din citral. Citralul este un amestec de două aldehide monterpenice stereoizomerice; izomerul trans geranial (40-62%) domină asupra izomerului cis neral (25-38%).
În studii experimentale uleiul esențial a fost activ împotriva mai multor bacterii. Componentele α-citral (geranial) și β-citral (neral) determină în mod individual o acțiune antibacteriană asupra microorganismelor gram-negative și gram-pozitive. Mircenul a arătat, de asemenea, activitate antibacteriană atunci când este amestecat cu oricare dintre celelalte două componente principale. (Onawunmi, 1984)
În vaporizator, uleiul esenţial de lemongrass funcționează ca un panaceu eficient împotriva virusurilor și bacteriilor, gripei și răcelii. Este şi un agent stimulant, tonic, aromatic.
Lemongrass a deținut cea mai puternică activitate antivirală a uleiurilor esențiale utilizate într-un studiu experimental. La o concentrație de 0,1% lemongrass a arătat o activitate antivirală mai puternică decât arborele de ceai. Studiul a concluzionat că uleiul esențial de lemongrass poate fi un ulei esențial eficient împotriva unor infecţii virale.
În două studii de laborator, pe animale, uleiul esenţial de lemongrass a arătat efecte antiinflamatoare. Citralul, elementul principal din compoziţia acestui ulei esenţial a arătat, de asemenea, efect aintiinflamator în studii experimentale.
Astfel, uleiul esenţial de lemongrass s-a dovedit, în studii ştiinţifice, a fi un produs versatil având, printre altele, efect antibacterian, antiviral şi antiinflamator, constituind astfel un bun candidat în formulările aromaterepeutice destinate problemelor din sezonul rece, inclusiv în calmarea congestiei nazale.
Uleiul esenţial de lemongrass intră în compoziția produsului Biosept nazal, roll-on.