facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2023-06-09
Vizualizari: 387
Comentarii: 0

Lemon verbena (Aloysia triphylla sau Lippia citriodora, fam. Verbenaceae) este o plantă medicinală aromată, una dintre cele mai importante specii de Verbenaceae. Este distribuită pe scară largă în America de Sud și Centrală și în țările tropicale din Africa. De asemenea, crește în țările europene și Iran, dar nu este nativă în ele (Pascual și colab., 2001). Această plantă este utilizată pe scară largă în industria alimentară și cosmetică. Frunzele de lemon verbena sunt folosite în alimente ca agenți de aromatizare. Diferite proprietăți benefice plantei au fost raportate atât în sistemele de medicină tradițională, cât și în cele moderne (Oskouei Shirvan et al., 2016).

A fost inclusă în Farmacompendiu în 1925 datorită existenței unei monografii în Farmacopeea Spaniolă (Soler, 1925). Martindale, Extra Farmacopeea (2014) include acțiunile plantei ca antispastică și sedativă și ca tonic.

Mai mult, studiile farmacologice au indicat că frunzele de lemon verbena prezintă proprietăți diferite, inclusiv antioxidante (Lenoir et al., 2011), antinociceptive și antiinflamatorii (Mehrabizadeh Honarmand et al., 2011) și efecte antibacteriene (Koohsari și colab., 2011, 2013).

Verbascozida este o glicozidă fenilpropanoidică izolată din lemon verbena și alte câteva plante medicinale. Conform mai multor linii de dovezi, s-a raportat că verbascozida posedă multiple efecte benefice, inclusiv efecte analgezice (Isacchi et al., 2011), cardioprotectoare (Campo et al. 2015) și neuroprotectoare (Liang et al., 2016).

Într-un studiu științific, extractele din lemon verbena au crescut semnificativ timpul de somn indus de pentobarbital. Autorii studiului au concluzionat că rezultatele obținute de ei au sugerat că extractele etanolice și apoase de lemon verbena precumși verbascozida prezintă efecte anxiolitice, hipnotice și relaxante musculare, în special la cele mai mari doze, iar aceste efecte se datorează parțial interacțiunii cu receptorii GABAA, un efect similar cu cel al benzodiazepinelor. (Razavi, 2017)

În 2022, Martínez-Rodríguez și colab. au publicat studiul lor care a avut ca obiectiv evaluarea unui supliment alimentar natural pe bază de plante, compus din extract de lemon verbena purificat în fenilpropanoizi, în atenuarea stresului și îmbunătățirea calității somnului. Rezultatele studiului lor a arătat că  grupul care a luat extract de lemon verbena și-a redus semnificativ stresul perceput după 8 săptămâni de consum, lucru care ce a fost coroborat de o scădere semnificativă a nivelului de cortizol. În ceea ce privește calitatea somnului, subiecții care au luat suplimentul au raportat că se simt mai odihniți. Urmărirea somnului folosind un dispozitiv portabil a arătat că utilizatorii suplimentului cu extract de lemon verbena și-au îmbunătățit etapele mai profunde ale somnului, în special procentul de timp în somn profund și REM. Cercetătorii au putut concluziona că extractul de lemon verbena standardizat în fenilpropanoizi se dezvăluie ca o soluție naturală pentru a ajuta indivizii să-și amelioreze stresul și să îmbunătățească calitatea somnului.

În 2020 Agenția Europeană a Medicamentului a emis, de asemenea, o monografie pentru Aloysia triphylla L., folium, pentru uz oral, care este recomandată ca produs medicinal tradițional pentru ameliorarea simptomelor ușoare de stres mental și pentru a ajuta somnul.

Uleiul esențial de lemon verbena îl regăsim în produsul Distonoplant forte capsule alături de încă 4 plante medicinale și 2 uleiuri esențiale cu rol în tulburările depresive, stări anxioase și distonie neurovegetativă.

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri