×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Lemn dulce – o rădăcină cu efect antiviral și antiseptic –

Articole

Lemnul dulce sau răculeț (Glycyrrhiza glabra) este o plantă erbacee, perenă, comună în sudul Europei și în Orient, ale cărei rădăcini cu gust dulce-amar constituie una din cele mai vechi mirodenii, utilizată pentru aromatizarea dulciurilor și a băuturilor. Componente principale: glicirizina, acid glabric, mucilagii.

Lemnul dulce este o plantă erbacee perenă sau arbust cu frunze imparipemat-compuse, flori mici, liliachii și fructe spinos-păroase. Are aspect de subarbust ce crește spontan dar și în cultură, îi priesc solurile nisipoase și este puțin răspândit în foste albii de râuri, în luminișuri și în zone necultivate. Înflorește în iunie și iulie.antiseptic al gurii si gatului

Se utilizează pentru efectele fluidifiante ale secrețiilor traheobronhice și faringiene, are acțiune diuretică, antispasmodică, antiinflamatoare și emolientă pentru aparatul respirator. S-a arătat că efectul emolient are loc prin prezenţa unei cantităţi mari de mucilagii, care calmează iritaţiile mucoaselor căilor respiratorii.

Compuşii din extractele de lemn dulce (izoflavonoide – hispaglabridin, glabridin, glabriol) au demonstrat efect antibacterian împotriva B. cereus, K. pneumoniae, S. aureus, E. faecalis,  antiviral deoarece nu permite celulelor să se lege de virus. S-a testat glicirizina împotriva a 2 izolate clinice de virus SARS, dar şi alte substante antivirale şi s-a arătat că glicirizina a fost cea mai eficientă în controlul replicării virale şi s-a putut folosi ca măsură profilactică.

Extractul apos de lemn dulce s-a dovedit eficient în tratamentul durerilor de gât şi tusei seci şi cu expectoraţie datorită fluidificării secreţiilor.  Datorită conţinutului de saponine, rădăcina de lemn dulce scade tensiunea de suprafaţă a mucusului, ducând la reducerea vâscozităţii şi provocarea eliminării lui.

 

Extractul de lemn dulce se regăsește în produsul Biosept plus, comprimate de supt, cu efect antiseptic al gurii şi gâtului, puternic antiviral, calmant în caz de iritare a gâtului și faringelui, ușurează și împrospătează respirația.

Bibliografie

1.Sharma, V., R.C. Agrawal and S. Pandey, 2013. Phytochemical screening and determination of antibacterial and anti-oxidant potential of Glycyrrhiza glabra root extracts. J. Environ. Res. Develop, 7(4A): 1552-1558

2.PARVAIZ M., HUSSAIN K., KHALID S., HUSSNAIN N., IRAM N., HUSSAIN Z., ALI M. A., 2014 – A Review: Medicinal Importance of Glycyrrhiza glabra L. (Fabaceae Family), Global Journal of Pharmacology, 8(1): 08-13.

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.