Aproape orice răceală sau gripă vine la pachet cu o durere și usturime în gât, cu tuse iritativă care se poate transforma în tuse productivă. Problemele acestea nu ocolesc nici femeile însărcinate. Pentru ele, trusa de tratament este restrânsă, însă există câteva remedii naturiste extrem de eficiente pe care le pot folosi.
În afecțiunile gâtului, ceaiurile călduțe din plante medicinale și siropurile naturale sunt cele mai bune leacuri. Se administrează pe perioade scurte, de 7-10 zile. În tuse, sunt recomandate plante medicinale cu rol calmant, emolient, antibacterian și antiinflamator, precum teiul, lichenul de piatră, frunzele de măslin, turmericul și ghimbirul. Alte plante care pot fi administrate în siguranță sub formă de ceai sunt echinacea, măceșele și cătina, al căror rol este acela de a întări imunitatea și a ajuta organismul să se recupereze. Trebuie să știi că aceste ceaiuri nu se beau fierbinți, deoarece pot produce iritații la nivelul mucoasei, iar microleziunile create favorizează apariția bacteriilor. Pentru a fi eficiente, e nevoie să bei 3 până la 5 căni de ceai pe zi. Vitaminele naturale cu fructe de pădure, propolisul și fructele de noni sunt imunostimulatoare care pot fi folosite fără griji în completarea tratamentului.
Pentru tratarea durerilor în gât, un remediu simplu și la-ndemână este gargara cu apă și sare. Se dizolvă un sfert de linguriță de sare în 200 ml de apă călduță, soluția acesta având rol dezinfectant. Un alt tratament naturist împotriva durerilor în gât este amestecul de ceapă fiartă cu lapte. Ceapa are proprietăți antibacteriene, iar laptele e calmant. Îți mai poți prepara un sirop cu ridiche neagră și miere. Se scobește ridichea, se pune miere în interior, se plasează lângă o sursă de căldură, peste noapte, iar sucul adunat se consumă a doua zi, fiind excelent împotriva tusei și a durerii în gât.
Include în meniul tău ceapă, usturoi, adevărate antibiotice naturale, ridiche neagră, sucuri proaspete de citrice și supă de găină, care are un puternic efect antiviral. Hidratează-te, odihnește-te mai mult și menține în dormitor un aer umed, pentru a nu usca și mai mult căile respiratorii.