Dischinezia biliară sau, în termeni populari, „bila leneșă”, este o tulburare a vezicii biliare. Concret, aceasta are rolul de a elimina bila imediat ce mâncăm, însă când nu face acest lucru în mod corespunzător, îngreunează digestia și ne cam dă viața peste cap. Așa apar mereu balonări, greață, dureri în partea dreaptă și stări generale de rău. Natura are leac și de „cojocul” bilei leneșe, oferindu-ne remedii din plante medicinale care îi stimulează activitatea.
Ceaiurile sunt cel mai la-ndemână tratament și, dacă știi că suferi de bilă leneșă, e bine să le ai în casă. Recomandate sunt următoarele plante cu efect coleretic-colagog (stimulează secreția și eliminarea bilei): păpădia, anghinarea, rostopasca, cicoarea, gălbenelele, sunătoarea, salvia și pelinul. Le poți folosi separat, sau în combinații. Infuziile se beau înainte de masă.
Tincturile din aceste plante sunt și ele extrem de benefice, având chiar un efect mai rapid și mai puternic decât ceaiurile. Poți să-ți prepari un amestec dintr-o linguriță de tinctură de rostopască, una de tinctură de anghinare și una de tinctură de șovârv, diluate în 500 ml de apă. Se beau câte 150 ml din acest amestec, cu 15-20 de minute înainte de masă. Vei vedea că tratamentele din plante reduc balonările și tulburările digestive, calmează durerile date de contracțiile vezicii biliare.
Uleiul de măsline amestecat cu suc de lămâie este un alt remediu naturist care dă rezultate. Medicii recomandă administrarea unei înghițituri din acest amestec dimineața, înainte de micul dejun.
Un leac eficient este și sucul de ridiche neagră. Se consumă o cană de suc pe zi, în cure de trei săptămâni. De asemenea, sucurile de lămâie și de grepfrut pot face minuni pentru bila leneșă. Îți mai poți prepara un cocktail din 200 ml suc de morcovi amestecat cu 100 ml suc de sfeclă roșie - un tratament delicios care ajută la evacuarea bilei.
În rest, pentru a preveni crizele biliare, ai mai multă grijă la dietă! Evită consumul excesiv de grăsimi, prăjeli, sosuri grele, tocături, mezeluri, ouă și băuturi carbogazoase, nu mânca seara târziu, nici prea mult la o masă.