facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2014-10-06
Vizualizari: 6608
Comentarii: 0
Tratamente naturiste pentru a scăpa de constipație

Cât de des este normal să mergi la toaletă și când poți considera că ești constipat? De ce zilnic, parcă indiferent ce faci, ai neplăceri digestive? Ce tratament naturist pentru constipație te poate scăpa de această problemă? Sunt întrebări pe care poate, de rușine, nu le-ai adresat nimănui. Îți vom răspunde pe larg la ele.

 

CUPRINS:

Când poți considera că ești constipat: 5 simptome

Cauzele constipației

Remedii naturiste recomandate în cazul constipației

Cum previi constipația

 

Când poți considera că ești constipat: 5 simptome

Constipația este o problemă digestivă caracterizată prin eliminarea scaunului cu dificultate, la intervale mari de timp. Se poate considera că ești constipat dacă nu ai mai fost la toaletă de 2-3 zile, dacă te simți balonat, ai senzație de greutate și disconfort abdominal. 

Simptomele constipației

1. Mai puțin de 3 scaune pe săptămână;reduce flatulenta si crampele

2. Scaune tari, dificil de eliminat;

3. Senzația de blocaj la nivelul rectului și de evacuare incompletă;

4. Balonare, gaze, crampe și disconfort abdominal;

5. Stare de oboseală și senzație de plenitudine.

Conform estimărilor, 40% până la 60% dintre adulți suferă sau au suferit măcar o dată de constipație. Predispuși sunt vârstnicii și femeile însărcinate (din cauza modificărilor hormonale), însă nici copiii nu sunt ocoliți. Deși constipația ocazionată este foarte frecventă, unele persoane se chinuie pe termen lung cu o constipație cronică, ceea ce le afectează mult calitatea vieții.

Cauzele constipației

De cele mai multe ori, constipația apare din cauza stilului de viață și a unor obiceiuri greșite. Însă și unele afecțiuni medicale conexe pot duce la constipație.

Cauze care țin de stilul de viață

  • Hidratarea insuficientă. Scaunele devin mai tari, mai uscate, mai dificil de eliminat;
  • Alimentația săracă în fibre și bogată în grăsimi. Fibrele sunt bune pentru că absorb apa ca un burete și fac materiile fecale mai moi, mai ușor de eliminat.
  • Sedentarismul contribuie și el la constipație. Noi, oamenii, suntem „programați” să ne mișcăm, activitatea fizică pune în funcțiune și mușchii abdominali, care au un rol important în defecație.
  • Amânarea nevoii de a merge la toaletă favorizează constipația. Din materiile care staționează în colon se absoarbe apa, iar acestea devin mai tari, mai greu de eliminat.
  • Călătoriile. Mulți oameni se constipă atunci când merg în vacanțe, pentru că își schimbă rutina, toaleta, alimentația.
  • Anumite medicamente de sinteză predispun la constipație. Spre exemplu, antidepresivele, diureticele, antiacidele, suplimentele cu fier, antihipertensivele sau opioidele pentru durere.
  • La copii, constipația poate apărea atât din cauza alimentației, cât și a stresului, a schimbărilor care se produc la un moment dat în viața celor mici. De pildă, când încep grădinița sau școala. De rușine, ei amână nevoia de a merge la toaletă. Apoi, e nevoie de un singur episod de evacuare dificilă a unui scaun dur, care i-a produs disconfort, pentru ca cel mic să capete frică de mersul la toaletă.

Cauze medicale

  • Sindromul de intestin iritabil are ca simptom constipația, care poate alterna cu diareea. 
  • Diabetul și hipotiroidisul provoacă dereglări hormonale care perturbă echilibrul fluidelor în corp și, implicit, în colon.
  • Pot exista și afecțiuni ale nervilor de la nivelul colonului și rectului – acei nervi care determină mușchii colonului și rectului să se contracte. Deteriorarea nervilor poate fi cauzată de boala Parkinson, de scleroză multiplă, de un accident vascular cerebral etc.
  • Hemoroizii și fisurile anale sunt agravate de constipație, dar o și întrețin, din cauză că suferindul tinde să blocheze evacuarea fecalelor. 

 

Remedii naturiste recomandate în cazul constipației

Din cele mai vechi timpuri, natura a venit în ajutorul oamenilor cu remedii pentru aproape orice tip de afecţiune. Constipaţia e una dintre cele mai comune probleme care se poate rezolva cu ajutorul plantelor medicinale, al fructelor şi legumelor. Produsele naturiste pentru tratarea constipației constau în ceaiuri medicinale, siropuri, capsule sau plicuri solubile din plante cu efect laxativ. Sunt naturale, nu dau dependență și nu au efecte adverse dacă se respectă doza și indicațiile din prospect.

Iată ce remedii naturale pentru constipație poți încerca!

  • Ceaiuri cu efect laxativ

Există plante medicinale care stimulează peristaltismul și te ajută să ai un tranzit regulat. Fără efecte adverse, fără dependență. sustine tranzitul intestinal

Ce ceaiuri trebuie să bei când ești constipat? Utile pe termen mai lung sunt cele din rădăcină de lemn dulce, nalbă mare sau de soc. De asemenea, ceaiurile care conțin frunze de senna sunt considerate printre cele mai eficiente laxative naturale pentru constipație. Efectul se instalează în circa 10 ore de la ingerare. Totuși, nu se administrează încontinuu, pe o perioadă mai mare de 10-12 zile deoarece pot produce modificări ale mucoasei intestinului gros.

Scoarța de crușin este considerată printre cele mai bune tratamente naturiste în constipația acută și cronică, are efect laxativ-purgativ, stimulează secreția și eliminarea bilei, contribuie la echilibrarea unui tranzit lent. Se prepară un decoct dintr-o linguriță de plantă la o cană cu apă și se bea seara, înainte de culcare. Efectul apare la 8-12 ore de la administrare. Durata unei cure este de maximum 2 săptămâni. Ea se poate relua la nevoie, după o pauză de 2 săptămâni. Cel mai bine este să folosești ceaiurile de senna sau crușin la distanță de 3-4 zile, nu în fiecare zi.

  • Fibrele

Se pare că tubul digestiv și în special colonul reacționează în prezența fibrelor. Ele ne asigură o peristatică normală deoarece adaugă volum bolului alimentar, stimulând înaintarea lui mai rapidă spre intestin.

Tărâțele de psyllium sunt cele mai cunoscute suplimente din fibre. Se pot consuma dimineața, la micul dejun, adăugate în iaurt sau în laptele cu cereale. Pentru a-şi face efectul, aceste fibre trebuie să absoarbă multă apă, aşa că asigură-te că bei suficientă pe tot parcursul zilei.

Semințele de in au și ele un aport important de fibre. Măcinate sau lăsate la înmuiat peste noapte, ele formează un strat protector pe suprafaţa mucoasei gastro-intestinale, graţie conţinutului bogat de mucilagii. Semințele de chia sunt și ele o bună sursă de fibre și adevărate laxative pentru constipație.

  • Alimente contra constipației

Persoanele care suferă de constipație e bine să consume cu moderație prăjeli, carne, alimente procesate, grele. În schimb, dieta pentru constipație constă în fructe, legume, cereale integrale și alimentele bogate în acizi grași omega 3 și 6. Peștele, avocado, uleiurile presate la rece, fructele oleaginoase ajută la lubrifierea intestinelor și la evacuarea mai ușoară a scaunelor. 

Dintre fructele recomandate în constipație amintim prunele, smochinele, perele, strugurii. Iar dintre legume, spanacul consumat în salate sau sub formă de suc curăță tractul intestinal și previne constipația. Morcovii conțin o substanță numită pectină, care stimulează mișcarea intestinelor. Varza, conopida și broccoli acționează și ele ca laxative naturale, datorită conținutului ridicat de fibre, însă atenție că balonează!

Mustul, sucul de mere, de pere au, de asemenea, foarte bune efecte laxative.

Un leac din bătrâni pentru constipație este zeama de varză, ale cărei efecte se observă în câteva ore de la administrare. De asemenea, o gustare delicioasă care stimulează digestia este formată din brânză de vaci amestecată cu un măr ras, cu miere și cu semințe de in date prin râșniță.

 

Cum previi constipația

  • Hidratează-te foarte bine în fiecare zi. Pentru „întreținere” bea, din când în când, câte un ceai cu efect laxativ.
  • Ai grijă la alimentație: evită preparatele care te constipă și consumă mai multe fructe, legume, cereale integrale, iaurturi naturale. Mănâncă la ore regulate, puțin și des.
  • Fă zilnic mișcare. Sportul făcut cu moderație stimulează contracțiile intestinale și îmbunătățește motilitatea tractului digestiv.
  • Nu amâna nevoia de a merge la toaletă. De altfel, e bine să-ți obișnuiești corpul cu un program. Spre exemplu dimineața, după micul dejun. 

Constipația nu este o problemă de sănătate gravă, însă este neplăcută din cauza simptomelor chinuitoare pe care le dă și scade mult calitatea vieții. Ea poate fi ușor ținută sub control prin alimentație, stil de viață sănătos și tratament naturist pentru constipație, la nevoie. Dacă nu reușești să o gestionezi de unul singur sau dacă apar situații neobișnuite (sânge în scaun, dureri abdominale severe, neevacuarea scaunului timp de o săptămână), mergi urgent la medicul gastroenterolog.

 

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri