Câți dintre voi nu ați pierdut măsura timpului în primele zile de vacanță, pe un șezlong la malul mării?! Acolo, briza face soarele mai ușor de suportat și nu simți cât de repede te „prăjești”. Abia când pielea te ustură și începe să se înroșească îți dai seama de greșeală. O greșeală destul de gravă, nu neapărat din perspectiva suferinței fizice imediate, ci pentru că riști hiperpigmentări, iritații, alergii, îmbătrânirea pielii și o fotosensibilizare a ei pe termen lung. Cea mai bună măsură când mergi la plajă este prevenția. Nu te expune între orele periculoase de la prânz-amiază și folosește creme cu factor de protecție. Dacă totuși te arzi, apelează urgent la ajutoare din natură. Sunt câteva leacuri din bătrâni care grăbesc vindecarea.
Bicarbonatul de sodiu este un real calmant pentru piele. Se prepară o soluție din bicarbonat diluat în apă și se aplică pe zonele afectate comprese din acest amestec. Sau se adaugă pur și simplu bicarbonat în apa călduță de baie. Șterge pielea ușor, prin tamponare, nu prin frecare.
Tot în apa din cadă poți adăuga o jumătate de cană de făină de ovăz. Se pare că are efecte antiinflamatorii, emoliente, calmante.
După baie, pielea care „strânge” are nevoie de hidratare. Poți folosi creme cu gălbenele sau uleiuri presate la rece (de măsline sau de cocos).
Pe față, poți aplica pliculețe umede și reci de ceai de mușețel, pe post de comprese.
Mierea este un tratament împotriva arsurilor solare care se folosea încă din cele mai vechi timpuri. Datorită proprietăților ei antimicrobiene, emoliente, e un adevărat pansament pentru pielea arsă de soare. Reduce riscul de infecție și grăbește vindecarea. Se aplică pe zonele afectate, se lasă să acționeze cât de mult timp posibil, apoi se clătește.
Sucul de aloe vera e vindecător, calmant, cicatrizant. Rupe o frunză de aloe, secționeaz-o pe lungime și aplică gelul pe zona de piele afectată.
Un alt truc din bătrâni este aplicarea unei „măști” cu iaurt natural pe zona de piele arsă. Iaurtul va „trage” fierbințeala pielii, iar proteinele conținute hidratează și repară pielea. Lasă să acționeze 10 minute, apoi clătește.
Castravetele sau cartoful sunt două legume care absorb căldura excesivă din piele și grăbesc vindecarea. Se dau prin răzătoare și se aplică pe arsuri.