„Nu scot copilul afară că e frig și răcește”. Așa gândesc mulți părinți care nu știu cum să-și ferească mai bine copilul de virozele respiratorii de sezon. Nimic mai greșit, spun medicii pediatri. Lăsați copiii să se bucure de iarnă și, ca și voi, să-și desfășoare activitatea normal în acest anotimp! Ieșirea afară e cât se poate de sigură dacă respectați câteva recomandări.
Când e mai bine să iasă afară
Cel mai bun moment este după prânz, când temperatura atinge cea mai mare valoare din zi. Evitați ieșirile dimineața și seara, când e mai frig și întunecat. Oricum, chiar dacă afară sunt temperaturi negative (până la -5 / -6 grade Celsius), copilul poate fi scos la aer, îmbrăcat corespunzător. Puteți „rata” ieșirea doar în zilele geroase, cu viscol, vânt sau cu ploaie, polei.
Cum trebuie îmbrăcat
Părinții au tendința să exagereze și să-l înfofolească pe cel mic care, mai ales dacă se joacă, transpiră. Ghidează-te după propriul confort. Dacă ție îți e bine cu două pulovere și o geacă groasă, așa e perfect și pentru copil. Este recomandată o îmbrăcăminte stratificată, din materiale care lasă pielea să respire la interior (maieuri, bluze de bumbac) și impermeabile la exterior. Bluzele de corp și pantalonii de bumbac pe sub cei de exterior sunt esențiali. Izolează bine extremitățile, copilul trebuie să aibă căciulă pe urechi, mănuși în mâini și încălțări groase în picioare. Nu îi pune fularul la gură deoarece, prin respirația caldă, se va crea condens, iar materialul se va umezi.
Inclusiv bebelușii trebuie scoși la plimbare
Și în cazul lor trebuie respectate reguli privind îmbrăcămintea de bună calitate, în straturi, și evitarea zilelor prea geroase sau cu vânt. Bebelușii cu o greutate mai mică de 4 kg nu trebuie scoși când sunt deja răciți sau la temperaturi mai mici de -10 grade Celsius. Primele lor ieșiri nu trebuie să depășească mai mult de 30 de minute, apoi timpul de plimbare poate crește odată cu vârsta.
Beneficiile plimbărilor în aer liber
Mișcarea în aer liber are o mulțime de beneficii: ajută la întărirea imunității, dezvoltă anticorpii, astfel încât copilul va reacționa mai bine în fața răcelilor, oxigenează creierul și face poftă de mâncare. În plus, aerul proaspăt revigorează organismul, liniștește, iar micuții vor dormi mai bine noaptea.