Este sezonul lavandei, acum se recoltează și o găsim la vânzare în piețe, în magazinele naturiste. Profită din plin de ea! Este unul dintre cele mai parfumate și plăcute medicamente pe care ni le-a lăsat natura. Iată pentru ce probleme o poți folosi!
Ceaiul liniștește și reduce stresul
Lavanda acționează asupra sistemului nervos vegetativ, ameliorând stările de agitație, anxietate, nervozitate, palpitații. În același timp, e utilă și la scăderea tensiunii. De altfel, lavanda este ingredient de bază în cadrul rețetelor de ceaiuri pentru tensiune sau ceaiuri antistres (ex. ceaiul Distonoplant calmează sistemul nervos vegetativ, reduce stările de iritabilitate, reduce disconfortul digestiv și cardiac, cu substrat nervos).
Dureri musculare
Dacă ai dureri musculare, adaugă infuzie de lavandă sau ulei esențial din această plantă într-o cadă cu apă caldă și relaxează-te 15 minute. Durerea scade în intensitate, căci această plantă medicinală are proprietăți antiinflamatorii.
Insomnie
Dacă suferi de insomnie sau pur și simplu vrei să dormi bine noaptea, prepară-ți un ceai de lavandă înainte de culcare sau pune un buchețel de lavandă pe noptiera de lângă pat.
Dureri de cap
Uleiul de lavandă te scapă de durerile de stomac
Acesta susține digestia, reduce balonarea, stimulează secreția și eliminarea bilei, restabilește pofta de mâncare. Polifenolii din lavandă au capacitatea de a reduce numărul bacteriilor rele din stomac și de a relaxa musculatura. Se consumă 5 picături de ulei într-o linguriță de miere.
Ține moliile și țânțarii la distanță
E bine să ai vara buchețele de lavandă în casă, căci aroma lor nu e pe placul țânțarilor. Poți, de asemenea, folosi ulei de lavandă în lampa de aromaterapie sau îl poți dilua în puțină apă și pulveriza prin încăperi. De asemenea, dacă pui săculeți de lavandă în șifonier, hainele vor mirosi senzațional și nici nu vei mai sta cu grija moliilor.
După ce ai gătit, câteva floricele de lavandă puse pe plita încinsă emană un miros plăcut, care dezinfectează aerul în toată casa.
Ameliorarea simptomelor răcelii
Și vara putem răci. Pentru ameliorarea simptomelor răcelii (desfundarea nasului, reducerea durerilor de cap și de gât) sunt recomandate inhalațiile cu abur. Pune în vasul cu apă fierbinte câteva picături de ulei de lavandă sau o lingură de flori și inspiră deasupra lui, câteva minute.
Adaugă comentariu