Tot mai mulți medici și cercetători recunosc: plantele conțin substanțe active deosebit de puternice, sofisticate, uimitoare, care au tot felul de proprietăți: antibiotice, antivirale, antifungice, antiparazitare, imunostimulatoare. Se folosesc de secole, iar avantajul lor e că au mai puține efecte adverse decât medicamentele clasice, de sinteză.
Antibioticele de sinteză sunt medicamente esențiale pentru tratarea infecțiilor bacteriene, însă utilizarea lor excesivă și nejustificată poate duce la dezvoltarea rezistenței bacteriilor la acestea. În plus, afectează flora intestinală și scad imunitatea. Din acest motiv, tot mai mulți oameni caută soluții alternative pentru tratarea infecțiilor bacteriene. Și așa ne reîntoarcem spre natură, unde există o serie de plante, fructe, rădăcinoase cu puternice proprietăți antimicrobiene.
Uleiurile esențiale sunt unele dintre cele mai eficiente antibiotice naturale. Tratează o gamă largă de infecții: urinare, respiratorii, cutanate sau din sfera ORL. Pentru că sunt greu de preparat în casă, le poți lua de la magazinele naturiste sau din
În casă, poți prepara alte tipuri de antibiotice naturale, sub formă de sucuri, ceaiuri, tincturi. Iată câteva rețete!
„Bomba” antimicrobiană care întărește imunitatea. Ai nevoie de: 15 căței de usturoi, o lămâie întreagă (bio și spălată), o lingură de pudră de turmeric, un sfert de cană de ghimbir ras, un sfert de cană de miere de manuka, o lingură de ulei de măsline, 3 linguri de oțet de mere și o cană de apă. Toate ingredientele se mixează în blender timp de 1-2 minute. Rezultatul se pune într-un borcan mare, cu filet, se adaugă apă și se păstrează la frigider. Cu timpul, prin fermentare, devine chiar mai bun. Se iau câteva înghițituri, de patru ori pe zi, preventiv sau la nevoie. Fiecare ingredient al acestei băuturi e un veritabil antimicrobian natural și acționează împreună prin sinergism, potențându-și efectele.
Mixtură cu produse ale stupului. O altă rețetă se prepară din câteva ingrediente cu puternic efect împotriva bacteriilor și virusurilor, care activează mecanismele proprii de apărare ale organismului. Se curăță și se rade o rădăcină de hrean, peste care se adaugă o ceașcă de miere, două linguri de polen, 4 linguri de propolis și 4 linguri de oțet. Pasta rezultată se păstrează la frigider, în borcan, și se ia la nevoie, în cure de 5 zile. Nu se recomandă persoanelor cu gastrită sau diabet.
Citrice cu ceapă și usturoi. Primele au parfum proaspăt, plăcut, ultimele nu neapărat. Totuși, la gust, combinația e interesantă și extrem de sănătoasă. Se pun în blender: un grepfrut, o portocală și o lămâie (curățate de coajă și de eventuale semințe), 3 căței de usturoi, o jumătate de ceapă, 3 picături de ulei esențial de mentă, câteva linguri de miere și un vârf de linguriță de piper cayenne. Se mixează bine, se adaugă apă și se pune la borcan, la frigider.
Adaugă comentariu