Încă din cele mai vechi timpuri, ceaiurile medicinale au fost folosite ca remedii naturale pentru a trata diverse probleme de sănătate. Bunicii noștri știau ce plante sunt bune pentru stomac, pentru inimă sau pentru plămâni, la ce să apeleze când răceau sau când se răneau. Câteva dintre rețetele lor tămăduitoare au fost transmise din generație în generație până în ziua de azi. Sunt adevărate comori pe care merită să le încerci, atunci când ai nevoie.
Știai că una dintre cele mai vechi farmacii de pe teritoriul țării noastre a fost deschisă în 1697, la Orăștie? Pe atunci, înființarea unei farmacii reprezenta un pas important în dezvoltarea serviciilor de sănătate și a accesului la medicamente pentru populația locală. Farmaciile erau nu doar puncte de vânzare a medicamentelor, ci și locuri unde se preparau diverse remedii și tratamente pe baza rețetelor tradiționale și științifice.
Cine a fost „pionierul fitoterapiei” din România
Medicii și farmaciștii se bazau mult pe puterea vindecătoare a plantelor, știau să le folosească în tot felul de combinații, de preparate, pentru o gamă largă de afecțiuni. Unul dintre specialiștii acelor vremuri a fost Andrei Farago, considerat pionierul fitoterapiei din România. Născut în 1886 la Caransebeș, școlit ca farmacist la Viena și la Paris, Farago ajunge la Orăștie în 1908, unde se căsătorește cu fiica unui farmacist. În 1929 fondează „Digitalis, Prima Companie Română pentru cultivarea plantelor medicinale Orăștie”, care ulterior a devenit Fares. Inovează, publică studii, concepe rețete de remedii care trec dincolo de granițele țării și devine, astfel, o personalitate marcantă a acelor vremuri.
Fares a continuat, în același loc, munca lui Andrei Farago, pe care a dezvoltat-o și a completat-o cu noi descoperiri științifice. Dar i-a moștenit și o mare parte dintre rețetele de ceaiuri.
6 ceaiuri cu tradiție, după rețetele lui Andrei Farago
Farago și-a bazat rețetele pe o vastă cunoaștere a fitoterapiei. Ceaiurile lui sunt apreciate pentru combinațiile de plante atent selectate și dozate, create țintit pentru diverse probleme de sănătate. Îți dezvăluim mai jos 6 rețete originale de ceaiuri ale farmacistului Andrei Farago, care ajută în 6 tipuri de afecțiuni.
1. Ceai digestiv
Conține anason, coada șoricelului, fenicul și mușețel, fiind recomandat în balonare, colici intestinale, dureri de stomac, digestie lentă și lipsa poftei de mâncare. Plantele din compoziție stimulează secreția sucurilor digestive, au efect antispastic și antiinflamator. Farago spunea despre acest ceai că „liniștește spasmele și dezumflă intestinele”; că „Flores Chamomilla conține ulei eteric cu efecte sedative și dezinfectante, oprește inflamările, distruge germinarea și destinde spasmele”.
2. Ceaiul pentru stomac
Conține coada șoricelului, fenicul, gălbenele, mentă, mușețel, păpădie, roiniță și troscot, plante medicinale tradiționale din România, cu proprietăți antiinflamatoare, antispastice, calmante, cicatrizante și protectoare asupra mucoasei gastrice. În această combinație de plante, ceaiul e util în gastrită hiperacidă, ulcer gastroduodenal, reflux bilio-gastro-esofagian.
3. Ceai pentru fiere și rinichi
Rețeta conține mentă, mușețel, coada șoricelului, osul iepurelui și troscot. Aceste plantele ajută la dizolvarea și eliminarea acumulărilor de săruri minerale de la nivel biliar sau urinar, ceaiul este diuretic, stimulează secreția și eliminarea bilei. Astfel, e util persoanelor cu predispoziție la formarea calculilor, celor cu tulburări de motilitate biliară sau care suferă de litiază biliară și renală.
4. Ceai pulmonar
Conține fenicul, pătlagină, plămânărică, troscot și urzică. Este un ceai cu efect expectorant, antiinflamator bronșic, antispastic și antitusiv, fiind creat special pentru persoanele care suferă de bronșită, astm bronșic, pneumonie, laringită, tuse.
5. Ceai pentru tensiune
Conține roiniță, sunătoare, tarhon și troscot. Sunt plante cu efect calmant, vasodilatator, diuretic, ceaiul fiind special creat de Andrei Farago „contra tensiunii și palpitațiilor inimei”.
6. Ceai pentru prostată și vezică
Este compus din coada calului, flori de soc, semințe de dovleac, mentă, urzică și rădăcină de osul iepurelui. Plantele, împreună, au efect decongestiv, antispastic, diuretic, și pot reduce frecvența urinărilor nocturne. „Combinaţia este astfel socotită că în nici un caz ceaiul cu efectele lui cumulative să nu dea nicidecât efectele excitative asupra organelor sexuale, a prostatei şi a vezicei urinare. Prin întregirea efectelor diuretice cu dozele minimale a diferitelor plante din compoziţia acestui ceai, urmărim potenţarea efectelor diuretic inexcitative”, scria Andrei Farago despre această rețetă.
De ce sunt bune ceaiurile din mai multe plante
Rețetele de ceaiuri ce conțin mai multe plante, alese, combinate și dozate de către fitoterapeuți pentru anumite probleme de sănătate, sunt mai eficiente decât ceaiurile simple, dintr-o singură plantă. De ce?
În primul rând deoarece plantele acționează împreună prin sinergism. Mai exact, compușii activi din plante diferite interacționează și își potențează reciproc efectele terapeutice. Astfel, efectul combinat al mai multor plante poate fi mai puternic decât efectul oricărei plante individuale. În al doilea rând, atunci când se folosesc mai multe plante combinate se acoperă un spectru mai larg de simptome ale aceleiași afecțiuni. De asemenea, plantele aduc în ceai vitamine, minerale și antioxidanți variați, ceea ce poate aduce beneficii suplimentare pentru sănătate, pe lângă tratarea afecțiunii vizate.
Pentru a crea o rețetă de ceai, trebuie să cunoști foarte bine proprietățile și compoziția chimică a fiecărei plante, să știi ce să alegi, cum să le dozezi și să le echilibrezi efectele, pentru a obține un remediu țintit pe o anume problemă de sănătate. Nu orice poate face acest lucru. Andrei Farago a fost, însă, cel mai bun fitoterapeut român al acelor vremuri. Rețetele lui de ceaiuri sunt o moștenire valoroasă, care merită păstrată peste generații.