În 1929, adică acum mai bine de opt decenii, a început o călătorie frumoasă în lumea plantelor, care a adus împreună tradiţiile şi inovaţia, pentru a obţine ceaiuri şi remedii din plante medicinale, care au cucerit încrederea românilor de pretutindeni. Această călătorie a început la poalele Sarmizegetusei, în inima Daciei, în aceleaşi locuri bogate în tradiţie, unde viaţa înfloreşte în fiecare an dăruindu-ne cele mai bune ingrediente pentru sănătate: la Orăştie.
Andrei Farago şi Prima Companie Română pentru cultivarea plantelor medicinale
De fapt, tradiţiile dacice au prins contur chiar mai devreme, prin înfiinţarea primei farmacii din Orăştie, „La Leul de Aur”, consemnată în anul 1697.
Două secole mai târziu, la conducerea farmaciei îl găsim pe Andrei Farago, un farmacist vizionar, personalitate marcantă în lumea ştiinţifică din perioada interbelică.
Pasiunea sa pentru plantele medicinale, dar şi pentru lucrurile bine şi corect făcute, au dus la trecerea înţelepciunii populare sub semnul ştiinţei, prin fondarea, în anul 1929, a firmei „Digitalis, Prima Companie Română pentru cultivarea plantelor medicinale Orăştie”, care astăzi poartă numele Fares.
De la plante medicinale la remedii naturale
Sub îndrumarea farmacistului Farago, plantele medicinale au prins viaţă sub formă de ceaiuri, siropuri şi uleiuri esenţiale, într-o manieră foarte riguroasă, cu uscătoare, maşini de tocare şi selectare. Nu-i de mirare că aici s-a utilizat cea dintâi linie de extracţie a uleiurilor esenţiale din România.
Recunoaștere acasă și dincolo de granițe
În perioada interbelică, succesul a trecut dincolo de graniţele ţării. Uleiul esenţial de mentă, produs de compania farmacistului Farago, era apreciat ca fiind la nivelul acelora preparate în Germania sau în Marea Britanie, iar extractul de Digitalis a fost declarat Etalon Naţional Român. Medici şi farmacişti au apreciat de-a lungul timpului roadele activităţii farmacistului Farago, relaţiile comerciale întinzându-se în toată Europa şi chiar în America de Nord. Nici activitatea ştiinţifică nu a trecut neobservată, fiind recunoscută în cercurile de specialişti din întreaga lume.
Cum lucrurile bune nu trec neobservate, în semn de preţuire pentru meritele deosebite ale companiei sale, Andrei Farago primeşte, în anul 1934, distincţia regală „Meritul Comercial şi Industrial clasa I”.
Nașterea unui nume de succes: Fares
În perioada comunistă, firma a fost inclusă în mod forţat în structura de stat numită „Plafar”; chiar şi în aceste vremuri, în jur de 70% din cifra de afaceri a acesteia era realizată de „sucursala” din Orăştie.
Imediat după căderea regimului comunist, opera farmacistului Farago s-a desprins din forma de organizare impusă, devenind compania privată cu capital 100% românesc „Fares”, numărul 1 pe piaţa ceaiurilor şi a remediilor din plante medicinale.
Credem că nimic nu este întâmplător, iar faptul că de peste 90 de ani ne desfăşurăm activitatea, fără întrerupere, exact în acelaşi loc unde compania a fost fondată şi cultivăm plantele medicinale aproape de Sarmizegetusa, este o marcă a continuităţii şi a identităţii româneşti.