facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2022-10-15
Vizualizari: 393
Comentarii: 0
Isopul, un remediu cu tradiție veche în tratamentul problemelor respiratorii

Isopul (Hyssopus officinalis L.) este o plantă medicinală, aromatică și culinară bine-cunoscută. Isopul este folosit ca plantă de condimente datorită mirosului specific aromat, gustului picant și a proprietăților conservante și digestive. Uleiul esențial al plantei este folosit ca agentvde aromatizare în ceaiuri, băuturi răcoritoare, bomboane, gustări diverse, gumă de mestecat, produse de patiserie, înghețate, mâncăruri congelate, băuturi alcoolice, lichioruri și aperitive. Celebrele lichioruri franceze Bénédictine și Chartreuse conțin isop ca unul dintre ingredientele majore. (Judžentienė, 2016)

Începând deja din Evul Mediu isopul era folosit in principal ca expectorant, împotriva răgușelii, tusei, astmului și bolilor pulmonare. Școala din Salerno declara: „Hyssopus purgans herba est a pectore phlegma” (lat.), adică ”Isopul este o plantă de curățare a flegmei în piept”. În Germania, primele informații pot fi găsite la St. Hildegard, Albertus Magnus și Konrad von Megenberg, care îl citează pe Platearius, care spunea că isopul fiert cu miere este bun pentru plămâni. În cărțile de plante din secolul al XVI-lea, modul de utilizare a fost extins, isopul era recomandat nu numai împotriva bolilor căilor respiratorii, ci și în alte probleme de sănătate. Parkinson l-a folosit ca expectorant. Potrivit lui Hecker (Hecker, Pract. Arzneimittell., 1814, p. 288.), remediul a fost folosit într-un mod similar cu salvia pentru afecțiunile toracice și durerile de gât, iar potrivit lui Buchheim (Buchheim, Lehrb. d. Arzneimittell., p. 254.) și Gessner (Gessner, Die Poison- u. Arzneipflanzen Mitteleuropas, p. 223.), planta are un efect asemănător salviei și este folosită în catar bronșic. (Madaus, 1938)

Utilizarea uleiului de isop a fost documentată încă din 1574. Componenta majoră a uleiului volatil este cetona 1-pinocamfona. Conținutul de ulei esențial este destul de scăzut (0,3–0,9 %); este compus în mare parte din cineol, α-pinenă și o varietate de derivați monoterpenici biciclici (L-pinocamfen, izopinocamfonă, pinocarvonă). Isopul conține cantități mari de taninuri amare și antioxidante: fenoli cu schelet diterpenoid (carnosol, acid carnosolic), depside de acid cafeic și mai mulți acizi triterpenoizi (în principal acid ursolic și oleanolic) (Galambosi și colab., 1993; Kerrola și colab., 1994; Anon., 2009; Kizil et al., 2010).

Un studiu având ca scop investigarea proprietăților antiinflamatorii ale preparatelor din isop (ulei esențial și extracte) in vivo, in vitro și in silico, a demonstrat un efect inhibitor semnificativ statistic  asupra dezvoltării edemului la șobolanii testați. Această activitate a fost comparabilă sau mai mare în raport cu substanța de referință, indometacina, la o concentrație de 8 mg/kg. Cercetătorii au concluzionat că rezultatele obținute nu numai că susțin utilizarea tradițională a plantei de isop în condiții inflamatorii în medicina populară, dar deschid și ușa și necesitatea testării suplimentare in vivo a extractelor pentru a examina mecanismul molecular al activității antiinflamatorii în sistemele vii și, eventual, să dezvolte un nou medicament sau supliment antiinflamator. (Mićović și colab., 2022)

Această plantă se regăsește în produsul natural, Hapciu solubil, disponibil la plic, cu efect rapid asupra simptomelor ce apar în caz de gripă sau răceală, calmează iritaţiile tractului respirator superior, contribuie la fluidificarea şi eliminarea secreţiilor bronşice, favorizează desfundarea nasului și reduce temperatura corpului.

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri