×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Isopul – potential efect pozitiv asupra nivelurilor unor cytokine în țesutul pulmonar

Articole

În afecțiunile pulmonare inflamatorii, ca de exemplu astmul, are loc o remodelare a căilor respiratorii care cuprinde modificări ale celulelor structurale, precum și ale plămânului afectat, opuse căilor aeriene normale. Aceasta va duce la obstrucția ireversibilă a fluxului de aer și la deteriorarea funcției pulmonare. Multe rapoarte au evidențiat faptul că consecințele îngroșării pereților, fibrozei subepiteliale, metaplaziei mucusului, miofibroblastului și hiperplaziei miocitelor și hipertrofiei epiteliale sunt caracteristice ca răspuns la remodelare. Depunerile excesive în peretele căilor respiratorii poate duce la fibroza acestuia. Există totuși în organism unele enzime, care vor degrada depunerile în timpul remodelării țesuturilor.

Hyssopus officinalis L., un medicament în practica medical tradițională chineză uigur, este folosit pentru a vindeca astmul, tusa, febra și reumatismul.elimina disconfortul din tractul respirator

Unele studii științifice au demonstrat că isopul ar putea afecta nivelurile unor citokine la șoarecii astmatici. Un grup de cercetători de la universități și clinici din China a urmărit să releve mecanismul plantei Hyssopus offcinalis L. în procesul de remodelare a căilor respiratorii.

Cercetătorii au descoperit că, în urma tratamentelor paralele cu isop și dexametazonă, modificările specifice remodelării căilor respiratorii precum căile respiratorii îngustate, formarea dopului de mucus, mușchiul neted al căilor respiratorii îngroșat, celulele epiteliale expulzate, numărul crescut de celule calice și infiltrarea evidentă a celulelor inflamatorii în submucoasă au fost ameliorate atât în grupul căruia i s-a administrat dexametazonă cât și în grupul căruia i s-a administrat isop.

În cazul plămânilor afectați s-a observat depunere densă de colagen/fibroză pe tot interstitiul pulmonar care înconjoară căile respiratorii și vasele de sânge, dar tratamentul cu dexametazonă și isop a redus semnificativ depunerea de colagen în interstițiul pulmonar al șoarecilor astmatici.

În concluzie, cercetătorii afirmă că prin dezvăluirea efectului isopului asupra remodelării căilor respiratorii, studiul lor poate oferi o bază teoretică pentru tratarea remodelării căilor respiratorii cu plante folosite în medicina chineză, precum isopul.

(Xiaojuan Ma și colab., 2014)

Și în România, isopul avea încă de la mijlocul secolului trecut, întrebuințare medicală bazată pe efectele sale antiinflamatorii, mai ales în inflamațiile cornice ale căilor respiratorii precum răgușeală, tuse, astm.

Isopul intră în compoziția ceaiului Bronhofit, recomandat în bronșită și astm bronșic.

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.