Vrei să bei ceva cu adevărat bun la gust, dar şi extrem de sănătos? Ai noroc, pentru că în această perioadă natura îți oferă toate ingredientele de care ai nevoie. Piețele sau livezile sunt pline de pepeni, caise, fructe de pădure, struguri, mere. Din ele, îți poți prepara ușor și rapid cocktailuri bogate în vitamine, care tonifică organismul, îi cresc imunitatea și îl pregătesc pentru sezonul rece, al infecțiilor respiratorii. Iată 7 idei de rețete! Poți încerca una în fiecare zi a săptămânii.
-
Suc din pepene roșu
Taie mai multe cubulețe de pepene, curăță-le de semințe și pune-le în blender. Rezultatul: un deliciu! Pepenele roșu e răcoros, te hidratează, are puternice proprietăți antioxidante și un efect tonifiant la nivel imunitar. Conține vitaminele A, C, complexul B, potasiu, fier și betacaroten.
-
Limonadă cu fructe de pădure
Afinele, murele, zmeura sunt surse valoroase de vitamina C și de resveratrol, cel mai puternic antioxidant. Sunt considerate fructe anticancerigene, pline de vitamine, care curăță organismul de toxine și îi întăresc imunitatea. Sucul este simplu de preparat: amestecă zeama de la o lămâie cu o linguriță de miere și un pumn din fructele de pădure preferate. Blenduiește, adaugă apă și savurează!
-
Smoothie din caise și banane
Pentru că e sezonul lor și acum sunt cele mai aromate, haideți să profităm de caise! Putem face din ele un cocktail cremos pe cât de savuros, pe atât de sățios. Se mixează 5 caise curățate de sâmburi, o banană coaptă, două lingurițe de polen și 100 ml de lapte vegetal.
-
Cocktail cu rădăcinoase
Pentru acest suc vitaminizant ai nevoie de o sfeclă roșie, doi morcovi și un măr, curățate de coajă și puse în storcător. Sfecla roșie e considerată un adevărat elixir pentru sânge, are efect antiinflamator şi energizant, protejează ficatul şi inima. Această băutură ajută la detoxifierea organismului și întărește imunitatea.
-
Sirop de cătină cu miere
Cătina este considerată o adevărată farmacie naturală în care găseşti aproape toate vitaminele şi mineralele de care are nevoie organismul tău. Este plină de antioxidanţi, betacaroten, flavonoide şi conţine de 10 ori mai multă vitamina C decât citricele. Bobițele mici și portocalii se spală bine, apoi se pun în storcător, iar sucul rezultat se îndulcește cu miere și se diluează cu apă, în pahar.
-
Roșii cu portocale
Dacă nu ai încercat această combinație, merită să o faci. Pune în blender 1-2 roșii, o portocală curățată de coajă, sucul de la o jumătate de lămâie, apă și miere. Sucul este energizant și vitaminizant.
-
Un pahar dulce cu must
Nu ai nevoie decât de un kilogram de struguri pe care să îi storci sau poţi cumpăra mustul gata făcut, din piaţă. Nu putem să nu-l recomandăm, mai ales acum, că începe sezonul lui. Iar asta deoarece sucul de struguri are numeroase efecte benefice: e remineralizant, diuretic, bun în anemii, constipaţii, are proprietăţi detoxifiante şi antioxidante. Dar atenție: conține destul de multe calorii!
Întărirea imunității este foarte importantă acum, înaintea sezonului de viroze respiratorii. În afară de sucuri, mai poți apela la suplimente cu vitamina C, cu zinc, quercetină, vitamina D, la comprimate cu echinacea și propolis, la capsule cu ciuperci sau cu plante care susțin sănătatea sistemului respirator și digestiv.