Nu mai e un secret pentru nimeni că mișcarea și disciplina în ceea ce privește exercițiile fizice practicate zilnic duc la întărirea imunității. Iată cum ne ajută, mai exact, și ce fel de exerciții trebuie să facem în plin sezon de viroze pentru a fi mai sănătoși, mai puternici în fața virusurilor!
-
Exercițiile fizice stimuleaza imunitatea celulară
Despre importanța mișcării în prevenția bolilor s-au făcut multe studii care au arătat că exercițiile de intensitate moderată pot stimula imunitatea celulară prin creșterea circulației celulelor imunitare în corpul tău. Acest lucru ajută întregul organism să se pregătească pentru „lupta” cu virusurile și bacteriile, făcându-l mai rezistent în fața lor.
-
Exercițiile fizice ridică temperatura corpului
Orice tip de mișcare are această consecință – de a ridica temperatura corpului. De ce este acest lucru semnificativ? O temperatură puțin mai ridicată ajută corpul să lupte mai bine cu virusurile sau cu bacteriile, dar și să împiedice multiplicarea lor.
-
Exercițiile te ajută să dormi mai bine
Activitatea fizică regulată poate contribui la creșterea calității a somnului. Aceasta este o veste grozavă, deoarece un somn deficitar poate afecta negativ sistemul imunitar. Sunt studii care arată că privarea de somn poate duce la un risc mai mare de infecții, de dezvoltare a tulburărilor cardiovasculare și metabolice.
-
Exercițiile fizice alungă stresul și depresia
Există un motiv pentru care oamenilor le place să se antreneze după o zi lungă de muncă: mișcarea alungă stresul. Mai exact, exercițiile de intensitate moderată pot încetini eliberarea hormonilor de stres, influențând în același timp pozitiv neurotransmițătorii din creier care afectează starea de spirit și comportamentul. Și știm cu toții cât de mult este afectat sistemul imunitar în perioadele stresante.
-
Exercițiile fizice reduc inflamația din corp
Cercetările au arătat că exercițiile fizice moderate pot reduce inflamația și pot menține răspunsul imunitar sub control.
Un program de exerciții fizice moderat poate arăta așa:
- Plimbările cu bicicleta de 2-3 ori pe săptămână
- Plimbări zilnice mai alerte, de 20-30 de minute
- Exerciții fizice la sală de 3 ori pe săptămână
- Practicarea unui sport preferat de 2-3 ori pe săptămână
- Frecventarea unui curs de aerobic de 2-3 ori pe săptămână.